Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Șeful Poliției de Frontieră,…

VIDEO Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, sancționat disciplinar cu mustrare aspră, iar un secretar de stat ar putea fi demis. Rezultatele anchetei în cazul atacului armat de la aeroportul din Chișinău

Sursă foto: Captură Jurnal TV

După două luni de la atacul armat de la Aeroportul din Chișinău, în urma căruia două persoane au fost ucise, Adrian Efros, ministrul afacerilor interne, a prezentat luni, 4 septembrie, rezultatele anchetei interne pe acest caz. Astfel, potrivit lui, nouă angajați ai aeroportului au fost sancționați disciplinar, dintre care patru au fost demiși. Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost sancționat disciplinar cu mustrare aspră, iar un secretar de stat ar putea fi eliberat din funcție la următoarea ședință a Guvernului.

„(…) După incident a fost imediat lansate două acțiuni: ancheta de serviciu în vederea stabilirii și examinării circumstanțelor producerii atacului armat care a fost desfășurat de către Serviciul protecție internă și anticorupție. Paralel cu această anchetă a fost inițiat controlul tematic în vederea evaluării activităților organizaționale și operaționale al sectorului Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău. Acest control tematic a fost desfășurat de către o comisie (…).

Comisia de control a stabilit multiple deficiențe, abateri și lacune. Nivelul neadecvat de elaborare și implementare a politicilor în domeniul securității aeronautice și ordinii publice, precum și controlul necorespunzător asupra implementării acestor politici; lipsa reglementărilor privind modul de gestionare a situației specifice și de criză și modul de asigurare a securității aeronautice și ordinii publice în cadrul aeroportului. Unicul document care reglementează această activitate este din anul 2013, care nu este ajustat și nu mai corespunde nivelului de risc care există la moment (…).

Au fost sancționați disciplinar nouă angajați din cadrul sectorului Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău. Cinci angajați au fost sancționați disciplinar cu mustrare aspră: un ofițer superior și patru subofițeri superiori din cadrul unității de control al frontierei. Patru angajați au fost sancționați cu concediere – șefii adjuncți ai sectorului Poliției de Frontieră și șeful de tură al unității de control al frontierei și ofițerul superior operativ de serviciu al serviciului dispecerat al Centrului regional de coordonare. În contextul abaterii disciplinare, șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a fost sancționat disciplinar cu mustrare aspră. Urmează a fi înaintată propunerea către Guvern cu privire la demisia secretarului de stat responsabil de acest domeniu – elaborarea politicilor de siguranță și ordine publică (…)”, a declarat ministrul.

Atac armat la aeroportul din Chișinău

Vineri, 30 iunie, un atac armat a avut loc în incinta aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia, cetățean al Tadjikistanului, a atacat polițistul de frontieră Serghei Muntean, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior atacatorul a mai împușcat o persoană, angajată în securitatea aeroportuară, Igor Ciofu. Ambele victime au decedat.

Oamenii legii au intervenit imediat la fața locului. Pasagerii au fost evacuați din aeroport, iar zborurile au fost amânate. La aproximativ o oră de la primele împușcături, atacatorul a fost capturat de angajații Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger. Pe acest caz Procuratura de la Chișinău a deschis un dosar penal.

Bărbatul care a împușcat mortal două persoane la Aeroportul Internațional Chișinău este Rustam Ashurov Karimovici, cetățean al Republicii Tadjikistan, născut pe 25 martie 1980, rezident al orașului Dușanbe, care, înainte de comiterea dublului omor la Chișinău, a făcut parte dintr-un „grup infracțional” care a răpit un prim-vicepreședinte al băncii „Orienbank” (o bancă din Tadjikistan, n.red.). Potrivit Procuraturii Generale de la Dușanbe, pe 23 iunie 2023, la ora 22:10, înainte cu o săptămână de la incidentul de la aeroportul din Chișinău, Ismatulloev Shuhrat Abdugafforovici, prim-vicepreședinte al „Orienbank” Tadjikistan, a fost răpit de un „grup infracțional organizat” de pe o stradă din Dușanbe.

Rustam Ashurov, fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne din Tadjikistan, a fost condamnat în noiembrie 2012 la 13 ani de închisoare pentru jaf armat. Conform unor surse ale ZdG, în 2019 Ashurov a fost amnistiat. În acel an au fost scoși de sub sancțiunile legii mii de deținuți din Tadjikistan. 

Luni seară, 3 iulie, atacatorul de la aeroportul din Chișinău a decedat pe patul de spital.