Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Războiul deschis între vânători și…

Războiul deschis între vânători și ministrul Mediului continuă

Vânătoarea la iepuri și păsări acvatice ar putea fi interzisă și în acest an. Anunțul a fost făcut de către Valeriu Munteanu, ministrul Mediului. După ce anul trecut, pentru prima dată, a fost interzisă sau limitată vânătoarea la mai multe specii de animale, și în acest an Ministerul Mediului al R. Moldova vine cu un proiect de Hotărâre de Guvern, prin care solicită ca în sezonul următor să fie prelungită prohibiția de vânătoare la iepure și păsări de baltă autohtone, iar vânatul mistreților să fie interzis pe terenurile publice.

Chiar dacă anul trecut am întâmpinat o opoziție puternică din partea Societății Vânătorilor și Pescarilor, care au organizat inclusiv și proteste în fața ministerului, datele statistice ne arată că timp de un an, numărul iepurelui de câmp a crescut, de la 73.000 exemplare – la peste 103.000. Interzicerea vânătorii la această specie, în sezonul de vânătoare 2016-2017 cu siguranță va permite treptat atingerea densității optime stabilite în Concepţia de dezvoltare a gospodăriei cinegetice naţionale (160-200 mii)”, susține Valeriu Munteanu.

vanatoriAnul trecut, Soci­e­ta­tea Vână­to­ri­lor și Pes­ca­ri­lor din R. Mol­dova (SVPM), în numele a 15 mii de mem­bri ai săi, s-a arătat nemulțumită că a fost inter­zisă vână­toa­rea la spe­ci­ile de păsări acva­tice și a iepu­re­lui de câmp în sezo­nul de vână­toare 2015—2016.

Sun­tem de păre­rea că această deci­zie a fost luată fără a se ține cont de argu­mente înte­me­iate, expuse de către savan­ții –zoo­logi ai Insti­tu­tu­lui de Zoo­lo­gie al Aca­de­miei de Ști­ințe și spe­cia­liș­tii SVPM. Inter­zi­ce­rea vână­to­rii nici­o­dată nu a con­tri­buit la spo­ri­rea efec­ti­ve­lor vâna­tu­lui. Con­si­de­răm că inter­zi­ce­rea vână­to­rii la pasă­rea acva­tică și iepu­rele de câmp este o comandă directă a per­soa­ne­lor inte­re­sate în dezmem­bra­rea orga­ni­za­ției noas­tre, dis­cre­di­ta­rea acti­vi­tă­ții Soci­e­tă­ții și a con­du­ce­rii, cre­a­rea arti­fi­ci­ală a încor­dă­rii, pro­vo­ca­rea vână­to­ri­lor la acțiuni dis­truc­tive, pro­teste și mani­fes­ta­ții, ca să deze­chi­li­breze situ­a­ția în țară, care și așa este extrem de gravă”, menționau vânătorii.