Raportoarea Specială ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități – în prima sa vizită oficială în R. Moldova

Raportoarea Specială ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, Catalina Devandas-Aguilar, va efectua o vizită în Republica Moldova în perioada 10-17 septembrie 2015 pentru a colecta informații directe despre situația persoanelor cu dizabilități din țară și pentru a evalua inițiativele legate de realizarea drepturilor lor.

“Republica Moldova a întreprins pași fermi pentru ameliorarea situației persoanelor cu dizabilități, în special în domenii-cheie, cum ar fi educația, dezinstituționalizarea și capacitatea juridică, care sunt esențiale pentru a promova participarea lor democratică și activă în comunitate”, a afirmat dna Devandas-Aguilar la lansarea primei vizite de țară în contextul noului mandat din cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului.

“Sunt interesată în obținerea înțelegerii în profunzime a progreselor realizate, deoarece mă preocupă identificarea și schimbul de bune practici legate de protecția, promovarea și respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități”, a menționat ea. “Dar aș vrea să cunosc și provocările cu care se confruntă și să discutăm modalitățile de depășire a acestora împreună cu actorii naționali relevanți”.

În decursul vizitei sale de opt zile, dna Devandas-Aguilar se va întâlni cu o categorie largă de părți interesate, inclusiv reprezentanți ai guvernului și ai organizațiilor persoanelor cu dizabilități.

De asemenea, ea va studia legislația națională, politicile, programele și practicile, și cadrul de reglementare și instituțiile în scopul oferirii sprijinului și colaborării cu Guvernul Republicii Moldova în activitățile sale de avansare a drepturilor persoanelor cu dizabilități, în conformitate cu Convenția privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități și contextul mai larg al drepturilor omului.
Raportoarea Specială va prezenta concluziile preliminare ale vizitei în cadrul conferinței de presă care va avea loc la 17 septembrie 2015 la ora 10:00 în sala de conferințe a Casei ONU, parter, str. 31 august 1989, nr. 131. Accesul la conferința de presă este strict limitat jurnaliștilor.
Devandas-Aguilar va prezenta în martie 2016 Consiliului pentru Drepturile Omului un raport comprehensiv cu privire la misiune.
Catalina Devandas-Aguilar (Costa Rica) a fost desemnată primul Raportorea Specială privind drepturile persoanelor cu dizabilități în decembrie 2014 de Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU. Dna Devandas-Aguilar are o experiență bogată pe probleme de dizabilități la nivel național, regional și internațional, cu parteneriate strategice cu Fondul de sensibilizare a drepturilor persoanelor cu dizabilități, Direcția ONU responsabilă pentru Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități și Banca Mondială. Activitatea ei s-a concentrat pe drepturile femeilor cu dizabilități și a drepturilor popoarelor indigene cu dizabilități.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Anatolie Mereuta

    Poate ca in legislatie avem progrese,dar daca cineva in carucior sau o femeie cu un copil in carucior vrea sa circule prin Chisinaueste o mare aventura,iar accesul in institutii publice si de cultura sau invatamant se face in unele greu,iar in altele este imposibil,ceea ne arata ca practica ne omoara,chiar daca avem legislatie europeana,ea nu se aplica peste tot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *