Principală  —  IMPORTANTE   —   Primarul capitalei, Ion Ceban, susține…

Primarul capitalei, Ion Ceban, susține că în cadrul ultimelor ședințe ale CESP a fost solicitată demararea etapei a treia de vaccinare

Foto-simbol

Primarul general al capitalei, Ion Ceban, a anunțat marți, 4 mai, că în cadrul ultimelor ședințe ale Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău (CESP) a fost solicitată demararea vaccinărilor „la cerere” pentru toți locuitorii municipiului.

Edilul capitalei susține că, până în luna iunie, R. Moldova ar urma să dispună de aproximativ un milion de doze de diferite vaccinuri.

„Vaccinarea locuitorilor din Chișinău este prioritară pentru municipalitate! Specialiștii spun că doar vaccinul, indiferent de tipul serului, ne va proteja de infectare sau de a dezvolta o forma gravă de boală. Înainte de sărbători a fost remarcată o diminuare a numărului de persoane vaccinate. Eu sper că oamenii au decis probabil să revină la vaccinări după sărbători. În Chișinău avem toate condițiile create la centre și puncte de vaccinare. Avem infrastructură bine stabilită și la Centrul Municipal de Vaccinare, unde imunizăm în continuare grupurile profesionale organizate. Mesajul pentru populație trebuie sa fie unul clar si irevocabil: „Veniți și vă vaccinați în cea mai apropiată policlinică la locul de trai”. Repet, specialiștii spun că, astăzi, vaccinurile sunt suficiente si pentru prima etapă și pentru etapa a doua, și destule acum pentru demararea etapei a treia. Estimativ, până în iunie, din toate sursele, vom avea sub 1 milion de doze de diferite vaccinuri. Suntem gata și ne vom mobiliza pentru puncte de vaccinare în număr extins la nivel de municipiu”, a spus Ceban într-o postare pe Facebook.

Solicitat de Ziarul de gardă, șeful adjunct interimar al Direcției generale asistență socială și sănătate, Boris Gîlca, ne-a comunicat faptul că, în perioada următoare, în R. Moldova ar putea fi demarata etapa a treia de vaccinare împotriva COVID-19.

„Suntem pregătiți pentru a începe etapa a treia de vaccinare. Vaccinurile nu trebuie să stea în frigider. Din moment ce au fost primite, trebuie administrate. Într-adevăr, înainte de sărbători am atestat o diminuare a numărului de persoane vaccinate. Cum am mai spus, noi suntem pregătiți pentru a demara etapa a treia și ține de competența Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale când va fi desfășurată aceasta”, a declarat Gîlca pentru ZdG.

R. Moldova a recepționat vineri, 30 aprilie, al doilea lot de 71 de mii de doze de vaccin Sputnik-V din Federația Rusă.

Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale susțin că, de fapt, sâmbătă, 24 aprilie, R. Moldova a recepționat din Federația Rusă un lot de 71 de mii de doze de vaccin Sputnik V, dar nu 142 de mii, cum anterior a anunțat Parlamentul și Igor Dodon. Procesul de vaccinare cu Sputnik V în R. Moldova nu a început, deoarece nu este clar când R. Moldova va primi următorul lot de vaccin, pentru a imuniza cu a doua doză persoanele, susțin autoritățile din sănătate.

Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale susțin că, de fapt, R. Moldova a recepționat din Federația Rusă, 71 de mii de doze de vaccin Sputnik V, dar nu 142 de mii de doze

MSMPS a anunțat marți, 20 aprilie, că 51 500 de doze de vaccin împotriva COVID-19 AstraZeneca (Vaxzevria), din lotul de vaccin recepționat pe platforma COVAX, dar și din ajutorul umanitar oferit de România, au fost distribuite către instituțiile medico-sanitare publice, pentru a asigura continuarea procesului de vaccinare la nivel național, restul dozelor fiind securizate pentru doza 2.

R. Moldova a primit pe 17 aprilie încă 48 de mii de doze de vaccin AstraZeneca COVID-19 expediate prin facilitatea COVAX, un parteneriat între CEPI, Gavi, UNICEF și OMS.

Tot sâmbătă, 17 aprilie, 132 de mii de doze de vaccin AstraZeneca donate de România au ajuns în R. Moldova. Vaccinurile fac parte din donația de peste 200 de mii de doze făcută de România. Până acum România mai donase Republicii Moldova alte 72 de mii de doze de vaccin.

România a fost prima țară care a donat vaccinuri R. Moldova, doze care au permis demararea procesului de imunizare la 2 martie, curent.

La 23 martie, în R. Moldova a început imunizarea cu vaccinurile Pfizer. MSMPS a semnat dispoziția prin care s-a dispus distribuirea a 12 282 doze de vaccin Pfizer. Potrivit MSMPS, cu aceste doze vor fi vaccinați împotriva COVID-19 lucrătorii medicali și restul persoanelor incluse în prima etapă de imunizare.