• Președinta Maia Sandu, despre tergiversarea procesului de vaccinare: „Corporațiile farmaceutice nu au încredere în sistemul nostru”

  Președinta Maia Sandu, despre tergiversarea procesului de vaccinare: „Corporațiile farmaceutice nu au încredere în sistemul nostru”
  Foto: presedintie.md
  25 februarie 2021 | 22:02

  Președinta Maia Sandu susține că se tergiversează procesul de vaccinare din cauza faptului că unele corporații farmaceutice au anumite rețineri în oferirea donațiilor de vaccin anti-COVID-19 R. Moldova.

  În cadrul unei emisiuni de la ProTV Chișinău, președinta Sandu a declarat că în maximum 10 zile la Chișinău ar putea ajunge prima tranșă din cele 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19 oferite de Guvernul României.

  „Ne bucurăm foarte mult și sperăm că săptămâna viitoare, în maximum 10 zile vor ajunge 20 de mii de doze de vaccin, care ne vor ajunge pentru vaccinarea a 10 mii de oameni și aceștia vor fi oamenii din prima linie din sistemul medical (…) Este foarte, foarte greu să obținem acordul producătorilor. În cazul donației din România am început discuțiile cu Pfizer. Două luni de zile am discutat în cadrul trilateral România – R. Moldova – Pfizer, ca să permită Pfizer-ul României să facă această donație și încă nu am reușit să ajungem la un final pe acest acord. Am început după aceasta cu Moderna, pentru că România a început să primească Moderna. Cu Moderna iarăși nu au fost finalizate procedurile. Cu AstraZeneca am reușit totuși să ajungem la acest acord ca România să poată să facă această donație”, a spus președinta.

  Maia Sandu susține că unele corporații farmaceutice au anumite „pretenții” de la sistemul din R. Moldova.

  „Ei se gândesc că pot ajunge în instanță, dacă cineva va pretinde la anumite despăgubiri. Nu au încredere în sistemul nostru. Atunci când este vorba de medicamente, în orice contract există niște clauze dacă există anumite efecte secundare. Acesta este un element care tergiversează nu doar donația care vine din România, dar și COVAX, pentru că am fost informați de către OMS că o să primim prima tranșă din COVAX la mijlocul lui februarie, după care la sfârșitul lui februarie și acum două zile am fost informați că nu este gată să ofere Moldovei donația”, a conchis Sandu.

  R. Moldova va beneficia de o tranșă de vaccinuri anti-COVID-19 din partea Lituaniei. Declarația aparține ministrului Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, care a fost făcută joi, 25 februarie, după întrevederea cu Ministrul interimar al Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE), Aureliu Ciocoi.

  La 24 februarie, Guvernul României a aprobat Ordonanța de urgență prin care a fost reglementat ajutorul ce va fi oferit pentru R. Moldova. Ajutorul constă din 20 de mii de doze de vaccin, ceea ce constituie prima tranșă din cele 200 de mii de doze de vaccin promise de România.

  La 19 februarie, consiliera prezidențială în domeniul sănătății, Ala Nemerenco a anunțat că vaccinul anti-COVID-19 ar putea ajunge în R. Moldova în „vreo două săptămâni”. Aceasta nu exclude că serul ar putea ajunge și mai devreme, chiar dacă autoritățile din Sănătate anunțat la 30 ianuarie că prima tranșă urma să ajungă în țara noastră la mijlocul lunii februarie, iar ulterior au declarat că asta s-ar putea întâmpla, cel puțin, la sfârșitul lunii februarie.

  Anterior, autoritățile din Sănătate, vaccinul produs de Pfizer/BioNTech (Comirnaty), care urmează să ajungă în R. Moldova, va fi depozitat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), care va asigura condițiile necesare de păstrare la temperatura de -60°C -90°C. Ulterior, vaccinurile vor fi distribuite către punctele de vaccinare, cu respectarea lanțului frig.

  Vaccinul produs de Oxford/AstraZeneca va fi livrat în Republica Moldova în tranșe, începând cu sfârșitul lunii februarie, pentru trimestrul I și II. Serul va fi depozitat la o temperatură de +2°C +8°C.

  Platforma COVAX este unul dintre cei trei piloni de acces la instrumentele COVID-19 (ACT) Accelerator (Diagnostic, Tratament și Vaccinuri), lansat în aprilie de OMS, Comisia Europeană și Franța, ca răspuns la pandemia COVID-19.

  Anterior, MSMPS a anunțat că R. Moldova va recepționa gratuit prin intermediul COVAX suficiente doze pentru a vaccina 20% din populație, iar ulterior, va procura vaccinuri la un preț preferențial. R. Moldova a aderat la COVAX în august 2020.

  Uniunea Europeană a anunțat anterior că salută decizia COVAX/GAVI sprijinită de UE, de a aloca vaccinuri Republicii Moldova. Uniunea Europeană a mobilizat un pachet de 128 de milioane de euro pentru a asista Republica Moldova în lupta împotriva crizei provocate de COVID-19, livrând materiale și echipamente medicale, oferind sprijin pentru consolidarea sistemului de sănătate și redresarea economică, precum și sprijinind grupurile vulnerabile.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Topul țărilor în care R. Moldova exportă cel mai mult. România pe prima poziție

  În primele două luni ale anului curent exporturile de mărfuri au însumat 425,6 milioane de dolari, valoarea acestora fiind mai mică cu 8,4%, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2020. Peste 60% din t…
  Topul țărilor în care R. Moldova exportă cel mai mult. România pe prima poziție

  DOC/ Averea declarată pentru anul 2020 de către directorii ANRE. Directorul general al instituției a ridicat un salariu de peste un milion de lei

  Agenţia Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) este condusă de un Consiliu de administrație format din cinci directori. Membrii Consiliului de administrație al ANRE sunt numiți prin hotărâre de Parl…
  DOC/ Averea declarată pentru anul 2020 de către directorii ANRE. Directorul general al instituției a ridicat un salariu de peste un milion de lei

  DOC/ Decizia CSJ în cazul fostului procuror Sergiu Zmeu care a încercat repetat să devină judecător

  Fostul procuror Sergiu Zmeu propus la funcția de judecător, dar respins de președintele R. Moldova din cauza unor probleme de reputație, pierde procesul intentat împotriva Consiliului Superior al Magistraturii…
  DOC/ Decizia CSJ în cazul fostului procuror Sergiu Zmeu care a încercat repetat să devină judecător

  FOTO/ Un nou lot de vaccinuri COVID-19 din partea COVAX a ajuns în R. Moldova

  R. Moldova a primit sâmbătă încă 48 de mii de doze de vaccin AstraZeneca COVID-19 expediate prin facilitatea COVAX, un parteneriat între CEPI, Gavi, UNICEF și OMS. Lotul actual va aduce numărul de doze primite…
  FOTO/ Un nou lot de vaccinuri COVID-19 din partea COVAX a ajuns în R. Moldova

  Cehia i-a anunțat în căutare pe agenții GRU Petrov și Boshirov. Unul s-a identificat cu pașaport moldovenesc

  Agenții ruși Alexander Petrov și Ruslan Boshirov, pe care Londra îi suspectează de otrăvirea fostului ofițer GRU Sergei Skripal, au fost anunțați în căutare internațională de către poliția cehă. Unul din bărbaț…
  Cehia i-a anunțat în căutare pe agenții GRU Petrov și Boshirov. Unul s-a identificat cu pașaport moldovenesc