Principală  —  IMPORTANTE   —   Platforma DA solicită prim-ministrei Natalia…

Platforma DA solicită prim-ministrei Natalia Gavrilița efectuarea unei anchete interne în cazul Uzinei Metalurgice din Râbnița și acuză nereguli

Sursa foto: MoldStreet

Platforma DA solicită prim-ministrei Natalia Gavrilița pornirea unei anchete interne „cu identificarea persoanelor din diferite ministere care au lobat interesele Uzinei Metalurgice din Râbnița și retragerea solicitării către UE privind ridicarea restricțiilor de export a deșeurilor metalice în R. Moldova”. Reprezentanții formațiunii susțin că în spatele acestei afaceri ar sta fostul deputat Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Andronache prin intermediul companiei „BPM-Trading SRL”, care ar urmări monopolizarea piețelor deșeurilor metalice, betonului și cimentului.  

„Am cerut prim-ministrei efectuarea unei anchete interne dat fiind faptul că noi nu avem suficientă informație. Doamna are toate pârghiile să facă această anchetă. Noi nu avem suficiente informații, cu ce să venim la Procuratură dacă nu avem nici scrisoarea? Noi avem un șir de evenimente, o coincidență foarte stranie și mai multe lucruri care denotă un atac din partea Uzinei Metalurgice de la Râbnița. Vom examina foarte atent în următoarele zile ce se întâmplă și vom vedea dacă scrisoarea către UE va fi sau nu publicată. În funcție de situația ce urmează, vom acționa”, a declarat fostul deputat al Platformei DA, ex-vicepreședinte al Parlamentului Alexandr Slusari pentru ZdG.

În context, Platforma DA cere ca guvernarea să întreprindă în perioada următoare mai multe măsuri cu privire la acest caz: să fie publicată scrisoarea adresată Uniunii Europene de către Ministerul Mediului privind ridicarea restricțiilor de export a deșeurilor metalice în R. Moldova și să retragă această solicitare; să fie sesizat Consiliului Concurenței pentru investigarea activităților „BPM-Trading SRL” sub aspectul acțiunilor anticoncurențiale; să fie efectuat un control fiscal amplu, cu implicarea Serviciului Prevenirii și Combaterii Spălării de bani, în privința activităților companiei „BPM -Trading SRL” în contextul folosirii masive a mijloacelor financiare în numerar de proveniență dubioasă; să fie schimbată conducerea SA Metalferos și neadmisă falimentarea întreprinderii. 

„În prezent, R. Moldova se confruntă cu o diversiune economică din partea regimului separatist prin acțiuni concertate ale Uzinei Metalurgice din or. Râbnița și dealer-ul exclusiv al acestuia, compania  „BPM-Trading SRL”, în coordonare cu Vladimir Andronache, care sunt foarte aproape de a monopoliza piețele deșeurilor metalice, betonului și cimentului. Alarmant este că acțiunile respective sunt desfășurate cu concursul unor demnitari de stat de la Guvern. În luna noiembrie 2021, Uniunea Europeană, în contextul implementării Pactului verde, a interzis exportul în R. Moldova a deșeurilor de metale feroase, destinate reciclării, din cauza nerespectării cerințelor față de mediu ambiant. Unicul beneficiar al acestui export a fost Uzina Metalurgică din Râbnița, care este principalul contribuabil al Transnistriei și nu are nicio tangență cu bugetul R. Moldova. Astfel, UE ne-a oferit o oportunitate pentru diminuarea semnificativă a bazei economice a enclavei separatiste.

(…). Cel mai grav este faptul că unii reprezentanți ai guvernării contribuie la expansiunea economică a separatiștilor. Din păcate, Ministerul Mediului, fără consultări publice și discuții largi cu organele ce asigură securitatea țării, a expediat către UE o scrisoare, prin care de facto susține cererea Uzinei Metalurgice din Râbnița privind anularea restricțiilor de export a deșeurilor metalice în R. Moldova. Argumentul că nu este bine că R. Moldova să fie în lista neagră a UE nu ține deloc, întrucât în aceasta listă se află doar o singură întreprindere din Râbnița, care nu poate fi controlată de autoritățile de la Chișinău și de la care vine destabilizarea economică, evaziunile fiscale și contrabanda. Menționăm că nicio compania de pe malul drept al Nistrului nu a solicitat ridicarea restricțiilor”, susțin reprezentanții Platformei DA.

Pe 26 ianuarie curent, în cadrul unei conferințe de presă, prim ministra Natalia Gavrilița a confirmat că Guvernul R. Moldova a solicitat Comisiei Europene (CE) revizuirea deciziei privind suspendarea exportului de fier vechi spre Uzina Metalurgică din orașul Râbnița. 

Pe 27 ianuarie curent, Asociația Promo-LEX a anunțat că regretă declarația prim-ministrei Natalia Gavriliță privind presupusul interes al R. Moldova în reluarea importului de fier vechi pentru Uzina Metalurgică din Râbnița în condițiile evitării abordării problemelor și a cazurilor grave de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană. Astfel, Asociația s-a arătat îngrijorată de faptul că „în pofida insistenței și a numeroaselor atenționări și demersuri, autoritățile constituționale ale R. Moldova continuă să nu sesizeze instituțiile europene și partenerii R. Moldova, în aceeași măsură în care se fac demersurile pentru garantarea activității economice a unor instituții din stânga Nistrului”. Ulterior, prim-ministra Natalia Gavrilița a afirmat că declarațiile Promo-LEX nu corespund adevărului și că subiectul cu privire la încălcarea drepturilor omului se află în permanență pe agenda Guvernului.

Pe 28 ianuarie, Ministerul Mediului a expediat scrisoare în adresa Comisiei Europene în vederea efectuării rectificărilor la Regulamentul privind regimul de import al deșeurilor.

„În conformitate cu legislația Uniunii Europene privind exportul anumitor deșeuri destinate recuperării, lista deșeurilor și țările în care acestea pot fi exportate, este supusă periodic evaluării  și modificărilor. Decizia Uniunii Europene de a include sau exclude anumite deșeuri se bazează și pe legislația națională a țărilor, privind regimul de import și prelucrare a acestora. În primăvara anului 2019, la comanda Comisiei Europeane a fost efectuat un studiu în vederea ajustării listei. La acel moment Republica Moldova a prezentat informația relevantă solicitată de către experți, dar, în procesul de compilare a listei, de către experții internaționali, a fost comisă o eroare și prevederile Legii 209/2016 privind deșeurile, care admit excepție la import în Republica Moldova pentru anumite categorii de deșeuri nu au fost incluse ca excepție în anexele III si IIIA la Regulamentul Comisiei Europene. Legea Republicii Moldova privind deșeurile stipulează că este interzis importul în Republica Moldova al deșeurilor şi reziduurilor de orice natură cu excepția categoriilor de deșeuri prezentate în anexa nr. 7 care la rândul său prevede o listă de excepții, prin care și sticlă, carton și metal uzat.

La acel moment, informația pentru ajustarea Regulamentului (CE) nr. 1418/2007, a fost depusă de peste 80 state, și erori tehnice au fost comise printre altele în cazul Indiei, Belarus și Moldova. Regulamentul în cauză a intrat în vigoare în luna noiembrie 2021, moment în care a fost sistat exportul din Uniunea Europeană a anumitor categorii de deșeuri, inclusiv cele de metal uzat către țările cu care anterior exista o relație comercială pe acest segment. Având în vedere, semnalarea erorii comise de către mai multe țări, Comisia Europeană a solicitat acestora să adreseze o scrisoare oficială pentru a iniția procedura de rectificare a anexelor III și III A la Regulament Uniunii Europene nr 1013/2006. În vederea asigurării corelării între legislațiile RM și a UE, a bunei funcționări a legislației naționale și efectuării ajustărilor în comun cu celelalte state, Ministerul Mediului a expediat scrisoare în adresa Comisiei Europene în vederea efectuării rectificărilor la anexele vizate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.

Regulamentul Comisiei Europene prevede expres faptul că procesarea deșeurilor exportate din UE în R. Moldova se face doar de companii care dețin o autorizație de mediu. Această autorizație se emite doar de către Agenția de Mediu din R. Moldova. Respectiv, companiile care nu se conformează cadrului normativ de mediu nu vor putea importa și procesa anumite categorii de deșeuri, chiar dacă rectificările la Regulamentul 1418/2007 vor fi aprobate de Comisia Europeană și exportul deșeurilor de metal feros vor fi permise.