Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Peste 4000 de femei din…

Peste 4000 de femei din R. Moldova sunt afectate de cancer la col uterin. Cum poate fi prevenit

În R. Moldova, anual, sunt înregistrate 370 de cazurile noi de cancer la col uterin. Conform datelor Institutului Oncologic, circa 4200 de femei trăiesc astăzi cu acest diagnostic.

Cazurile de boală depistate în stadii precoce de evoluție constituie 47%.

În perioada 20 – 27 ianuarie se derulează Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin.

Principala cauză de declanșare a cancerului de col uterin este infecţia persistentă cu papilomavirus uman (HPV) care este identificat în 99% dintre tumorile de col uterin, în special subtipurile oncogenice HPV tip 16 şi 18.

„Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o abordare integrată pentru prevenirea și controlul cancerului de col uterin pe tot parcursul vieții: educația comunitară, mobilizarea socială, vaccinarea, screeningul, tratamentul și îngrijirea paliativă. Prevenția primară începe cu vaccinarea împotriva HPV  înainte debutului sexual. Studiile clinice și supravegherea după punerea pe piață au arătat că vaccinurile contra HPV sunt foarte sigure și eficiente în prevenirea infecțiilor cauzate de infecțiile cu HPV. OMS recomandă vaccinarea fetelor cu vârsta între 9 și 14 ani, când majoritatea nu au început încă activitatea sexuală. Unele țări au început să vaccineze și băieții, deoarece vaccinarea previne cancerul genital atât la bărbați, cât și la femei. În Republica Moldova, vaccinarea anti HPV se efectuează fetelor de 9-10 ani. Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin poate fi cel mai eficient prevenit prin screening. Un program de screening bine organizat, cu un interval de rechemare de 3-5 ani, cu un control de calitate și mecanisme adecvate de supraveghere și tratament al tuturor femeilor depistate pozitiv la screening poate reduce atât incidența, cât şi mortalitatea și se pot preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin”, transmite Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Sursa: onco.md

Principala cauză de declanșare a cancerului de col uterin este infecţia persistentă cu papilomavirus uman (HPV) care este identificat în 99% dintre tumorile de col uterin, în special subtipurile oncogenice HPV tip 16 şi 18.

ANSP precizează că efectuarea testului citologic de către femeile cu vârsta de 25-61 de ani și vaccinarea împotriva Virusului Papilloma Uman (HPV) în adolescență previn cancerul de col uterin.

Totodată, la IMSP Institutul Oncologic sunt consultate pacientele, în cadrul asigurărilor obligatorii de asistență medicală, cu îndreptarea de la medicul de familie sau medicul specialist, cu raportul citologic pentru diferențierea diagnosticului în toate situațiile, când se identifică celule atipice.