Perioada de admitere în învățământul superior

A fost publicat Regulamentul-cadru privind organizarea admiterii în ciclul I – studii superioare de licență pentru anul universitar 2015-2016, aprobat la Colegiul Ministerului la 30 aprilie curent.

Potrivit regulamentului, admiterea în instituțiile de învățământ superior se va desfășura în perioada 20 iulie – 31 august curent.

Și în anul curent, conform practicii anilor precedenți, candidații vor avea dreptul să se înscrie la concursul de admitere în ciclul I – studii superioare de licență la mai multe specialități concomitent, din diverse domenii de formare profesională, la una sau mai multe instituții de învăţământ superior. Totodată, ei vor fi înmatriculați la o singură specialitate în cadrul unei singure instituții de învăţământ superior, dintre cele pentru care au optat.

Documentul adoptat astăzi prevede, de asemenea, că universitățile vor elabora și aplica propriul regulament de organizare a admiterii la studii superioare de licență, în concordanță cu misiunea proprie și strategia instituției.

Potrivit viceministrei Educației Loretta Handrabura, concursul de admitere este unic la locurile cu finanţare bugetară şi la cele prin contract, cu înmatricularea în ordinea descrescătoare a mediei de concurs a candidaţilor, în limita numărului de locuri disponibile pentru fiecare specialitate.

Înmatricularea la locurile prin contract, cu achitarea taxei de studii, se va realiza din rândul candidaţilor la admitere situați sub ultimul admis la locurile finanţate de la buget, în ordinea descrescătoare a mediilor de concurs.

Totodată, se va menține cota de 15% din numărul total de locuri prevăzute în planul de înmatriculare cu finanțare bugetară pentru anumite categorii defavorizate de candidați.

În prezent, în R. Moldova activează 30 de universități, inclusiv 19 de instituții de stat și 11 instituții private.

La ciclul I din învățământul superior se realizează formare profesională la 170 de specialități.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *