Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Pensiile ar urma să fie…

Pensiile ar urma să fie indexate cu 4,2%, deși se estima o creștere de 6%. Precizările MMPS

Imagine simbol

Începând cu 1 aprilie, pensiile ar putea fi indexate cu 4,2%, deși, conform datelor din Legea Bugetului, în 2024, rata de indexare urma să fie de 6%. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul unei emisiuni televizate la RliveTV.

Potrivit legii, pensiile sunt indexate raportat la rata inflației înregistrată la finalul anului precedent. Rata de indexare pentru 2023 a fost calculată prin derogare de la lege, dat fiind faptul că nu existau fonduri suficiente pentru o indexare la valoarea inflației de 30%.

Datele cu privire la inflație, la sfârșit de an, arată că avem o inflație de 4,2%, aceasta va fi rata de indexare a pensiilor în acest an. (…) Anul trecut, pensiile au fost indexate cu 15%. Dar cum a apărut această cifră? Pensiile s-au indexat doar cu cât au crescut încasările la bugetul asigurărilor sociale în 2022 față de 2021. Este adevărat, anul trecut am avut o inflație extrem de mare, o inflație pe care R. Moldova n-a avut-o în ultimii 20 de ani. Noi am avut un an cu multiple crize, în care Guvernul a fost nevoit să ia decizii extrem de complicate. (…) Dar totuși, în final, noi am protejat puterea de cumpărare (…)”, a spus Alexei Buzu în cadrul emisiunii.

Totodată, ministrul a menționat că, în cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) se pregătește pachetul de hotărâri necesare și, la etapa actuală, se discută cu Biroul Național de Statistică (BNS) și Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS).

Șefa Serviciului informare și comunicare cu mass-media din cadrul MMPS, Diana Blănaru, a precizat pentru ZdG că Guvernul stabilește coeficientul de indexare și „urmează să fie aprobat un proiect de hotărâre în acest sens și ulterior vom putea comunica valoarea exactă a coeficientului cu care vor fi indexate pensiile”.

Am schimbat legislația, în legislație avem prevederi clare care leagă creșterea pensiilor de creșterea economică. Dacă vom avea creștere economică și pensiile vor crește. Noi (partidul de guvernământ n. red.) am crescut pensia minimă cu 120%, pensia medie a crescut cu 70%. Deci, ambele au crescut peste rata cumulativă a inflației. Cu siguranță, pensia este în continuare mică. Nu cred că există o persoană mai nemulțumită de inadecvarea pensiei din R. Moldova decât ministrul Muncii și Protecției Sociale și tatăl său, care de fiecare dată când mă vede mă întreabă de ce pensia lui este atât de mică”, a adăugat ministrul Buzu.

Bugetul pentru pensii preconizat pentru anul 2024 este de 28 de miliarde de lei, cu o creștere de 11% față de anul 2023. În acest an, statul va achita pensii pentru limita de vârstă pentru 530 643 de pensionari, iar pensia medie se estimează la 3 965 de lei. Pe 1 aprilie 2024, pensiile urmau a fi indexate cu 6%, conform datelor din Legea Bugetului.