Principală  —  IMPORTANTE   —   Va avea de suferit producția…

Va avea de suferit producția locală odată cu aderarea R. Moldova la UE? Explicația expertului în politici și reforme europene

La 23 iunie 2023, s-a împlinit un an de când R. Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană. Deși beneficiază de numeroase investiții europene, unii locuitori din UTA Găgăuzia nu aprobă acest proces, evocând mai multe temeri. Una dintre frici este legată de faptul că „ar putea avea de suferit producția locală, iar piața internă va fi invadată de produse de origine străină”. ZdG a discutat cu un expert în politici și reforme europene pentru a face claritate.

ZdG a colectat din „temerile” cetățenilor din Găgăuzia, le-a analizat și demontat, pe rând, cu ajutorul expertului.

O vârstnică din Ceadîr-Lunga ne-a mărturisit că „nu-și dorește să trăiască aderarea”. 

Localnică din Ceadîr-Lunga: „Nu ne va aduce nimic bun această Europă”

„Nu ne va aduce nimic bun această Europă. Iată când vom deveni europeni, noi nu vom produce nimic, Europa va importa tot, așa ca în alte țări”, susține vârstnica. 

Odată cu aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, va avea de suferit producția locală? Piața internă va fi invadată de produse de origine străină?

Răspunsul la această întrebare ni-l oferă Mihai Mogâldea, director adjunct la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Expertul susține că dimpotrivă, Uniunea Europeană încurajează și protejează activitatea producătorilor autohtoni prin oferirea de subvenții, compensații și ajutor financiar.  

Mihai Mogâldea, director adjunct la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)

„Experiența din ultimii ani ne arată că peste 60% din exporturi merg către piața Uniunii Europene. În același timp, vedem că atunci când comparăm volumul exporturilor cu cel al importurilor pe diferite segmente (în special, categoria fructelor, legumelor, cerealelor –  produse care sunt cultivate la scară largă în R. Moldova), vedem că există un volum mult mai mare de produse exportate din R. Moldova, decât cele importate. Deci, nu există riscuri pentru ca piața internă să fie invadată de produse de origine străină și în același timp, regulile care există în Uniunea Europeană ajută piața internă să se dezvolte, protejează producătorii interni de eventuale riscuri care ar exista legate de lipsa unei pieți de desfacere și mai degrabă, încurajează schimburile comerciale. Totodată, vedem că atunci când există probleme legate de agricultură, dezvoltarea anumitor tipuri de produse agricole, dar și probleme legate de secetă, climă, piață de desfacere, Uniunea Europeană oferă subvenții pentru agricultorii din țările europene. Deci, ca să concluzionăm, ceea ce trebuie să înțeleagă agricultorii noștri, micii producători, fermierii, dar și oamenii care coordonează activitatea întreprinderilor mici și mijlocii, este că în cadrul Uniunii Europene, drepturile și oportunitățile de care beneficiază aceștia vor cunoaște o dezvoltare și mai mare, iar riscurile care există vor fi atenuate prin subvenții, compensații, ajutor financiar oferit de către Uniunea Europeană”, menționează expertul. 

Odată cu aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, va avea de suferit producția locală? Piața internă va fi invadată de produse de origine străină? FALS! 

Întregul material poate fi citit aici: VIDEO Investițiile de milioane ale UE în Găgăuzia vs miturile în care cred locuitorii regiunii: „Prin aderarea R. Moldova, UE vrea să fie mai aproape de granița Rusiei”

Această analiză este publicată în cadrul proiectuluiRepublica Moldova în Uniunea Europeană: platformă de monitorizare și dezbatere pentru susținerea procesului de aderare cu sprijinul programului Black Sea Trust for Regional Cooperation al German Marshall Fund și este implementat de Asociaţia Obştească Centrul de Cercetare și Advocacy în Afaceri Europene (https://www.crpe.ro/ro/category/republica-moldova/).