Principală  —  IMPORTANTE   —   Numele candidaților admiși la concurs…

Numele candidaților admiși la concurs pentru funcția de director al Agenției Moldsilva

Ministerul Mediului a publicat lista celor șapte candidați admiși la concursul pentru funcția de director Agenției Moldsilva.

Astfel, potrivit Ministerului Mediului Caisîn Valeriu, Cebotarenco Ion, Covali Victoria, Fediuș Igor, Grati Vladislav, Munteanu Nicolae, Stîngaci Vadim și Petru Cuza au depus dosarele pentru a participa în concursul pentru funcția de director al Agenției Moldsilva.

Proba scrisă a concursului pentru ocuparea funcției publice vacante de director al Agenției „Moldsilva” va avea loc luni, 25 octombrie cu începere de la ora 15.00.

În 2020, Ziarul de Gardă a scris că Valeriu Caisîn, membru al Biroului raional al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la Strășeni, a ocupat funcția de director al Agenției Moldsilva, iar la 24 ianuarie 2020, Caisîn a depus cerere de demisie din propria inițiativă. Atunci, Dumitru Cojocaru a fost numit în funcția de director al Agenției.

Agenția Moldsilva a organizat concurs pentru ocuparea funcției de director al Agenției, după ce Dumitru Cojocaru, care anterior a fost vizat în investigațiile ZdG „Hoții de păduri”, s-a pensionat și nu a mai depus nicio cerere pentru prelungirea mandatului său de director.

Dumitru Cojocaru a fost numit în funcția de director al Agenției Moldsilva la 24 ianuarie 2020. Acesta a fost desemnat în urma unui concurs organizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, condus atunci de Ion Perju.

În luna iunie curent Ziarul de Garda a publicat o serie de investigații despre „Hoții de păduri”, fiind vizat și Cojocaru. O înregistrare audio din timpul unei ședințe cu silvicultorii de la Edineț, obținută de ZdG, arată cum Dumitru Cojocaru, directorul Agenției Moldsilva, îi învăța pe pădurarii și șefii de ocoale silvice vizați de controale cum să scape de pedepse. El îi îndemna să conteste în judecată procesele-verbale în care erau fixate neregulile depistate, deși rolul Moldsilva este de a proteja pădurile, inclusiv de exploatările ilegale făcute de angajați.

VIDEO/ Hoții de păduri (III). Implicarea socialiștilor în silvicultură și o înregistrare cu directorul Moldsilva: „Cum pe voi de apărat, dacă voi ați recunoscut totul?”

Anterior, Ziarul de Gardă a scris că, Dumitru Cojocaru a fost vizat într-un control al Autorității Naționale de Integritate (ANI). În martie curent, ANI a constatat că Dumitru Cojocaru a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Potrivit Autorității Naționale de Integritate, în luna februarie trecut, Dumitru Cojocaru s-a desemnat drept președinte al consiliilor de administrare în trei întreprinderi de stat din domeniul silviculturii – la Edineț, Orhei și Strășeni. Ulterior, el a semnat un ordin, prin care a dispus acordarea unor indemnizații lunare, în mărime de 3.000 de lei, fiecărui membru al acestor consilii, inclusiv propriei persoane. În toată această perioadă, directorul Moldsilva a încasat 66 de mii de lei, iar ulterior a hotărât să își anuleze calitatea de președinte în cele trei consilii de administrare, doar că a revocat acest act cu efect pentru trecut, din data de 6 februarie 2020. Conform legislației speciale a Autorității Naționale de Integritate, directorul Moldsilva era obligat să-i informeze pe superiorii săi și să aștepte o soluție cu privire la conflictele de interese reale, în care se afla. Atunci, Cojocaru a menționat că a procedat conform legii.

Publicitate
Publicitate