Principală  —  IMPORTANTE   —   Directorul „Moldsilva” s-a autodesemnat președinte…

Directorul „Moldsilva” s-a autodesemnat președinte a trei Consilii de administrare și și-a acordat indemnizații lunare. Acum riscă să rămână fără mandat

Foto: tribuna.md

Dumitru Cojocaru, directorul „Moldsilva”, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, iar acum acesta riscă să rămână fără mandat și fără dreptul de a mai ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani.

Conform Autorității Naționale de Integritate (ANI), în cadrul unui control inițiat în baza unei sesizări, inspectorul de integritate a constatat că directorul Moldsilva, având interes material, a admis trei situații de conflict de interese în care a fost vizată inclusiv propria persoană.

Mai exact, în februarie 2020,  subiectul s-a autodesemnat în calitate de președinte al Consiliilor de administrare în trei întreprinderi de stat din domeniul silviculturii, cu sediul la Edineț, Orhei și Strășeni. Ulterior, a semnat un ordin prin care a dispus acordarea unor indemnizații lunare în mărime de 3000 de lei fiecărui membru al acestor Consilii, inclusiv propriei persoane.  

În toată această perioada, directorul Moldsilva a încasat circa 66 de mii de lei, iar ulterior a emis un ultim document prin care acesta a hotărât să își anuleze calitatea de președinte în cele trei consilii de administrare, doar că a revocat acest act cu efect pentru trecut din data de 6 februarie 2020.

Conform legislației speciale a ANI, directorul Moldsilva trebuia să informeze organul ierarhic superior și să aștepte o soluție cu privire la conflictele de interese reale în care se afla.

Dacă actul emis de ANI  va rămâne definitiv, acesta riscă să rămână fără mandatul de director al Agenției Moldsilva și fără dreptul de a mai ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani.