Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Noii stăpâni de la Aeroportul…

Noii stăpâni de la Aeroportul Chișinău cer autorităților R. Moldova încetarea „persecuției politice”

NR Investments Ltd, care deține 95% din compania Avia Invest, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău, anunță prin intermediul unui comunicat de presă că l-a notificat pe președintele Igor Dodon despre existența unui litigiu în legătură cu Tratatul bilateral de investiții, ratificat la 13 septembrie 2007 între Guvernul Ciprului și Guvernul R. Moldova.

Potrivit NR Investments Ltd, acest tratat garantează promovarea și protecția reciprocă a investițiilor dintre cele două state.

„Scrisoarea solicită un arbitraj sensibil și amiabil pentru soluționarea litigiului, care a apărut între proprietarul concesiunii aeroportului și R. Moldova. Scrisoarea a notificat în mod corespunzător toate părțile interesate, inclusiv primul ministru, că neîncetarea persecuției politice și atingerea unei redresări prin alte canale, nu o va lăsa fără altă soluție decât să mergem în instanță în temeiul Tratatului bilateral de investiții, care garantează securitatea investițiilor în conformitate cu dreptul internațional”, este menționat în comunicatul NR Investments Ltd.

La 10 august, Agenția Proprietății Publice (APP) a depus o cerere de chemare în judecată împotriva companiei „Avia Invest”, care administrează Aeroportul Chișinău. Potritivir prim-ministrei Maia Sandu, APP solicită recunoașterea nulității contractului din 30 august 2013 de concesiune a activelor aflate în gestiunea Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acestora.

Cererea de chemare în judecată a fost depusă la doar câteva zile după ce cabinetul de miniștri a abrogat patru hotărâri luate de Guvern în perioada 2012 – 2013 cu privire la aprobarea concesionării activelor ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău”.