• Mitropolia, despre delegația care a adus Focul Haric de la Ierusalim: este o chestiune a bisericii, nu de interes public

  Mitropolia, despre delegația care a adus Focul Haric de la Ierusalim: este o chestiune a bisericii, nu de interes public
  vizualizări
  11 aprilie 2018 | 15:57

  „Nu este o întrebare relevantă, iar reprezentanții aleși în delegația care a adus Focul Haric de la Ierusalim este o chestiune internă a bisericii și nicidecum o problematică publică”. Acesta a fost o parte din răspunsul secretarului Mitropoliei, Vadim Cheibaș, la întrebările ZdG despre câte persoane au făcut parte din delegație, cum au ajuns anume patru reprezentanți ai Partidului Democrat la Ierusalim, care sunt criteriile de selecție și din ce bani au fost plătite deplasările, care ajung să coste între 200 și 1400 de euro pentru o singură persoană. 

  Pentru că în acest an, în delegația condusă de mitropolitul Vladimir, care a adus Lumina Sfântă de la Ierusalim s-au numărat și democrații Eugeniu Nichiforciuc, Constantin Țuțu, Iurie Chiorescu, Nae-Simion Pleșca și șeful-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, ZdG a întrebat reprezentanții Mitropoliei care sunt criteriile de selecție a participanților în delegație și cum se face că doar deputații democrați au făcut parte din ea.

  Episcopul Ioan a declarat că „Eu nu cunosc după care criterii au fost selectați membrii delegației, însă un lucru este cert, că latura politică nu a avut nici un rol aici”. Reprezentantul bisericii, însă, ne-a recomandat să discutăm cu secretarul Mitropoliei, Vadim Cheibaș, care participă anual la pregătirea acestor deplasări.

  „Nu este un criteriu anume și cred că este o chestie care nu este relevantă în principiu. Este o chestiune strict internă a bisericii, fiindcă este o misiune și o delegație, și o expediție organizată de către Mitropolie și asta este competența bisericii într-un fel. Nu este nicidecum o problematică publică”, a declarat Vadim Cheibaș.

  Despre reprezentanții democrați, secretarul Mitropoliei ne-a zic că: „ei nu au fost în calitate de reprezentanți politici, dar de enoriași, pelerini și nu este o regulă sau o normă privind acceptarea sau inacceptarea acestor persoane în cadrul unei delegații”.

  În ceea ce privește numărul celor prezenți în delegație, Cheibaș a susținut că cunoaște numărul și ne-a întrebat la rândul lui: „Da contează? Eu aș zice că a fost un avion întreg, fiindcă avionul a fost comercial și, atât la tur, cât și la retur, a fost plin avionul. Circa o sută și ceva de oameni. Au fost cetățeni ai R. Moldova sau a altor state”, a punctat acesta, refuzând să ne spună numărul reprezentanților bisericii plecați în acea deplasare.

  Vadim Cheibaș a precizat însă că: „Cheltuielile de deplasare au fost achitate de către biserică, din bugetul bisericii. Biserica are mai multe modalități de organizare, fie atrage mai mulți ctitori, fie cineva face o donație. Fiecare membru care merge își achită costurile și așa mai departe”.

  Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari, a menționat că a revenit recent dintr-o deplasare și nu cunoaște prea multe detalii.

  „Eu nu cunosc cine achită deplasările pentru că, dacă vă aduceți aminte, au fost ani la rând când mergeau din partea partidelor de guvernământ, când nimeni nu spunea cine achită: guvernul sau partidele respective. Fiecare își face lucrurile așa cum le vede, dar cine achită – nu am intrat în esență niciodată și nu pot spune nici în cazul dat. Nu este nici o latură legislativă sau executivă, este aspectul religios care, în principiu, potrivit legislației, este în afara competențelor statului, dar cine își face atribuțiile chiar nu vreau să comentez pentru că nu cunosc”.

  Contactat de ZdG, deputatul democrat, Nae-Simion Pleșca, a indicat că a fost la Ierusalim din propria dorință și din cont propriu: „Eu am considerat că trebuie să mă duc și am plecat. A fost o chestie persoanală de suflet. Am fost și anul trecut și la anul o să mă duc. Poate să se ducă toată lumea”.

  Constantin Țuțu a indicat pe o rețea de socializare că a fost de fapt într-o deplasare de serviciu și odată ajuns acolo a dus Lumina Sfântă  și la biserica Sfântul „Mihail și Gavriil” din comuna Băcioi, locul său de baștină.

  În timp ce unii deputați au declarat că au plecat în deplasare din cont propriu, în fotografia publicată de Constantin Țuțu se observă cel puțin patru reprezentanți ai bisericii, care, potrivit spuselor lui Cheibaș, au plecat din contul biserici, adică, inclusiv din bugetul adunat în urma donațiilor enoriașilor.

  Principala „poartă” de intrare în Ierusalim este Aeroportul „Ben Gurion” situat în Tel Aviv, Israel. Astfel, în funcție de compania aeriană aleasă, un bilet dus-întors Chișinău – Tel Aviv costă între 4 269 lei (211 euro) cel mai ieftin, și 28 440 lei (1 408 euro) cel mai scump.

  Delegația care a dus Focul Haric de la Ierusalim s-a deplasat  joi, 5 aprilie, și a revenit sâmbătă, 7 aprilie. Costurile biletelor de avion în perioada respectivă sunt mai ridicate decât de obicei.

  În noaptea de 7 aprilie 2018, Focul Haric a fost împărțit miilor de credincioși. Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns în R. Moldova al 16-lea an consecutiv.

  Citiți și: „Păcatele” delegației care a adus Focul Haric de la Ierusalim

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor

  Comisia Europeană a evaluat cum au fost îndeplinite cerințele pentru liberalizarea vizelor de către țările din Balcanii de Vest și cele ale Parteneriatului Estic: Georgia, Ucraina, dar și R. Moldova. În raportu…
  Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor

  Piața imobiliară din R. Moldova a înregistrat o scădere de 36% în al doilea trimestru al anului 2020

  În trimestrul doi al anului 2020 vânzarea/cumpărarea apartamentelor a fost la nivelul de 4,1 mii tranzacții, cu 36% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, când au fost înregistrate 6,5 mii tranza…
  Piața imobiliară din R. Moldova a înregistrat o scădere de 36% în al doilea trimestru al anului 2020

  România: 698 de cazuri de infectare cu coronavirus. Este cea mai mare cifră de la debutul pandemiei

  În ultimele 24 de ore au fost confirmate 698 de cazuri noi de COVID-19 în România. Este cea mai mare cifră de la debutul pandemiei. Numărul total de cazuri trece astfel de 32.000. De asemenea, de la ultimul bil…
  România: 698 de cazuri de infectare cu coronavirus. Este cea mai mare cifră de la debutul pandemiei

  Concluziile unui document analitic: „Mecanismul de răspundere disciplinară a judecătorilor trebuie simplificat și eficientizat”

  Mecanismul de răspundere disciplinară a judecătorilor trebuie simplificat și eficientizat, pentru a responsabiliza judecătorii, fără a afecta, desigur, independența lor. Acestea sunt concluziile de bază ale doc…
  Concluziile unui document analitic: „Mecanismul de răspundere disciplinară a judecătorilor trebuie simplificat și eficientizat”

  Pacificatoarele militare din R. Moldova – parte a misiunilor ONU pe continentul african

  Patru femei militare au relatat despre propriile experiențe în calitate de pacificatoare militare în cadrul misiunilor ONU de menținere a păcii în Republica Centrafricană și în Sudanul de Sud. Discuția a avut l…
  Pacificatoarele militare din R. Moldova – parte a misiunilor ONU pe continentul african

  „Când afli că ești dislexic, se schimbă totul”  Povestea unui designer de succes care nu poate desena

  Când fiul ei avea 7 ani, profesorii de la școala în care învăța i-au recomandat Olesei Ioniță (39 de ani) să meargă cu el la medici, după ce au observat unele semne care i-au făcut să presupună că are dislexie.
  „Când afli că ești dislexic, se schimbă totul”  Povestea unui designer de succes care nu poate desena