Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mesajul președintelui CA către media…

Mesajul președintelui CA către media pe durata stării de urgență: „Să fim disciplinați, să ascultăm de autorități și să le conferim credibilitate”

Președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, susține că în perioada stării de urgență, media audiovizuală din Republica Moldova trebuie să contribuie la sporirea credibilității instituțiilor statului și să nu alimenteze panica în societate prin exprimarea de opinii neargumentate și critici la adresa guvernării.

„În vremuri de restriște trebuie să fim disciplinați, să ascultăm de autorități, nu să blamăm la dreapta și la stânga absolut tot. Dacă vom învăța această lecție, vom depăși mai rapid  această situație incertă, dacă nu, înseamnă că ne merităm destinul”, declară Dragoș Vicol pentru Ziarul de Gardă, solicitat să ofere mai multe explicații privind Dispoziția emisă la 24 martie în care stipulează că pe durata stării de urgență presa audiovizuală trebuie să prezinte obligatoriu poziția oficială a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernului Republicii Moldova și Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ca fiind „cele mai avizate și mai competente în materia respectivă”, iar prezentatorii/moderatorii/ redactorii trebuie să renunțe „unilateral la enunțarea și favorizarea neavizată atât a propriei opinii, cât și a liberei formări de opinii arbitrare în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19”.

Dispoziția a generat critici în rândul jurnaliștilor și ONG-urilor de media, care au calificat-o drept „abuz” și „cenzură” a autorității de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale din Republica Moldova.

„Pentru mine este important să conferim o credibilitate sporită instituțiilor statului care au obligație juridică, penală, dacă doriți, pentru că se află în fruntea statului și i-au prins la putere această criză, ei sunt datori să o gestioneze. Dacă punem la îndoială acum calitatea lor, care este rostul că trâmbițăm, că solicităm, că îi facem cu ou și cu oțet? Panica în societatea este una mult mai mare. Trebuie să încercăm să-i ajutăm prin metodele de informare corectă, fiindcă, credeți-mă, nu toți medicii și nu toți specialiștii au, într-adevăr, cunoștințele necesare. Încearcă să speculeze și atunci intrăm pe un teren mlăștinos în care fiecare încearcă să spună cum e mai bine fără a avea nicio responsabilitate. Ce responsabilitate juridică se pune pe un așa-zis expert sau un lider politic care nu are funcție în stat? Aceeași Maia Sandu, același Andrei Năstase. Propuneri lasă să facă, dar criticile care vin în adresa guvernării cu ce se soldează, care este rostul? De a dramatiza și mai mult lucrurile, de a induce frică, fobie? Oamenii, doamne ferește, să apeleze la suicid? Care este rostul acestei chestiuni? În această perioadă nu pot fi schimbate lucrurile cardinal, cum doresc ei și nu este cazul acum să se facă anumite schimbări.

Eu am dorit prin această dispoziție să introduc o anumită rigoare, dar din păcate lucrurile au fost extrapolate. Nu este vorba de nicio „crimă împotriva presei”. Este vorba că în vremuri de restriște trebuie să fim disciplinați, să ascultăm de autorități, nu să blamăm la dreapta și la stânga absolut tot. Dacă vom învăța această lecție, vom depăși mai rapid  această situație incertă, dacă nu, înseamnă că ne merităm destinul”, a declarat președintele CA pentru Ziarul de Gardă.

Am solicitat președintelui CA, Dragoș Vicol să explice motivele pentru care a decis să indice jurnaliștilor că „cele mai avizate și competente” în perioada stării de urgență sunt Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și este obligatoriu prezentarea poziția oficială a acestora, în situația în care Codul serviciilor media audiovizuale stipulează cu referire la situații de urgență doar că „informaţiile şi comunicatele oficiale ale autorităţilor publice sunt difuzate de către furnizorii de servicii media integral şi cu prioritate”.

Președintele CA argumentează prin faptul că nu toată presa este de bună credință și verifică temeinic informația înainte de a o difuza.

„Noi nu puteam altfel să procedăm, fiindcă există o puzderie de informații care se suprapun, unele sunt paradoxale, antinomice. Ce responsabilitate juridică, penală poate avea o organizație nonguvernamentală, un medic despre care nu cunoaștem ce backgroundul și experiență are? Trebuie să recunoaștem că în această perioadă au apărut, ca ciupercile după ploaie, foarte mulți experți în microbiologie, în virusologie și atunci ținând cont de efectele dezastruoase ale pandemiei COVID-19, noi venim cu rugămintea, ca toate posturile de radio și televiziune să se informeze din sursele care poartă responsabilitate, care sunt obligate prin Constituție să asigure securitatea statului în această perioadă, ca să excludem probabilitatea, fie și de 0,01%, de informare din surse care sunt marcate de șarlatanii, de fakenews, de manipulare”, explică președintele CA.

Referitor la punctul 5 din Decizie, prin care obligă pe durata perioadei stării de urgență prezentatorii/moderatorii/redactorii să renunțe unilateral la enunțarea și favorizarea neavizată a propriei opinii și a liberei formări de opinii arbitrare, Dragoș Vicol susține că nu a fost înțeles ce a fost scris, dar s-a citit printre rânduri și au fost căutați „purici”.

„Nu înțeleg din ce cauză mi se impută mie, în calitate de președinte al CA, că nu permit enunțarea și favorizarea unor opinii neavizate. Este și firesc că voi insista, pe cât este posibil, prin metodă legală ca să nu apară în spațiul public opinii proprii ale prezentatorilor, moderatorilor sau redactorilor care nu au la bază o minimă avizare, documentare sau validare a propriilor aserțiuni. Ei, de asemenea, nu trebuie să contribuie ca cei care vorbesc în studiou să formuleze niște opinii arbitrare. Trebuie să fie niște opinii care se bazează pe experiența lor, pe expertiza lor, nu trebuie să fie arbitrare, adică subiective, neavenite, ce le dă lor prin cap altfel zis”, susține președintele CA.

Dragoș Vicol declară că posturile tv și radio difuzează informații care prezintă apocalipsa, armagedonul și lipsa de pregătire a autorităților.

„Să presupunem că într-un procent minim, infim, acele surse au dreptate, există pe undeva și teme nepregătite de autoritățile publice centrale. Dar mă întreb: cu ce face bine asta pentru informarea publicului? Mamei mele care este bolnavă și care se află într-o stare precară de sănătate îi trebuie asemenea informații? Cu ce o ajută? Care sunt metodele de precauție? Îi trebuie să știe că pe un anumit segment Ministerul Sănătății nu este pregătit sau este mai bine să fortificăm  informație pozitivă, care să nu inducă o anumită stare de alertă de neîncredere, panică în societate? Care este rostul excitării la mixim a acestei situații că noi suntem cei mai răi, că nu putem face față, că să ne pregătim pentru timpuri tulburi, să ne pregătim de pe acum pomelnicele, să ne înțelegem în privința sicriilor? Care este rostul? Nu pot să înțeleg”, a declarat Dragoș Vicol.

L-am întrebat pe președintele CA că ar trebui să înțelegem că presa nu trebuie să critice deficiențele sistemului sau să facă publice voci care vorbesc despre probleme în spitale în timp ce autoritățile centrale dau asigurări că situația este sub control și nu există lipsă de echipamente sau medicamente.

„Dacă ele sunt prezentate îngroșându-se culorile, prezentate într-o manieră de grotesc, parabolică, care face doar rău, care este efectul? Presa este formatoare de opinii, care este rostul în această perioadă? Când este o perioadă de pace, liniște, eu înțeleg, trebuiesc scoase în evidență, reliefate, pedepsite, demascate, dar acum care este scopul? Vom vedea după ce va finaliza această perioadă, dacă autoritățile noastre au clacat și au făcut toate temele în aceste domenii.
Există o statistică în Europa care menționează că 50% care au murit în această perioadă au murit de coronavirus, iar ceilalți 50 au murit de frică, din cauza faptului că nu știu să gestioneze și în loc să se explice care sunt metodele de precauție, cum depășim împreună, noi extrapolăm lucrurile, prezentăm chestii abominabile, imagini terifiante care să inducă frica în societate, mai ales celor care nu ies toată ziua din casă, bătrânii, și care se uită la televizor și așteaptă un mesaj, o speranță, o lumină”, a punctat președintele Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova.

Întrebat despre efectele juridice ale dispoziției, Dragoș Vicol susține că dispoziția este una obligatorie, dar se bazează pe angajamente civice și mizează pe responsabilitatea fiecărui post tv și radio, deoarece nu conține măsuri punitive.

Dragoș Vicol susține că în calitatea de director al Consiliului Audiovizualului are dreptul de a semna dispoziții, după consultarea tuturor membrilor CA, ceea ce s-a și întâmplat în acest caz. Potrivit acestuia, în condițiile actuale, când mai mulți membri ai CA sunt autoizolați la domiciliu, nu a fost posibilă organizarea unei ședințe publice.

„Din această cauză am convenit împreună cu colegii mei să se pronunțe pe marginea acestui text. Fiecare a venit cu anumite propune, sugestii. Am obținut agrementul tuturor membrilor CA și eu doar mi-am pus semnătura în calitate de președinte. Dacă acest lucru este cea mai mare problemă, atunci la cea mai proximă ședință a CA, această dispoziție va îmbrăca forma unei decizii a CA”, a explicat președintele Consiliului Audiovizualului, care afirmă că documentul a fost unul necesar, iar CA nu făcut decât să decodifice și să explice niște norme din Codul serviciilor media audiovizuale, scrise în perioadă de liniște, din punct de vedere teoretic.

Solicitat, președintele CA nu a enunțat denumirea posturilor tv și radio care ar difuza informații „apocaliptice”, neverificate și opinii neavizate, dar a dat asigurări că în această perioadă media audiovizuală este monitorizată că dacă situația va escalada se vor lua și alte măsuri.

„Nu vreau să întreprind alți pași, deoarece oricare pași restrictivă din partea CA se vor lovi de o rezistență din partea acelor posturi de televiziune care vor motiva asemenea știri ambalându-le frumos, în necesitatea de informare, de pluralism de opinii. În R. Moldova există capacitatea vreunui post de radio sau televiziune să conștientizeze că au greșit? Nu există”, a punctat Vicol.