Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Manipulare informaţională pe traseul Pârjolteni-Pănăşeşti

Manipulare informaţională pe traseul Pârjolteni-Pănăşeşti

La 22 decembrie curent, posturile de televiziune Publika TV şi Prime TV au difuzat un reportaj întitulat „Macaroane şi galoşi în loc de salarii şi pensii”. Ion Sturza, criticat de consătenii din Pârjolteni, în care reporterul acestui trust media, deţinut de Vlad Plahotniuc, a vorbit cu oamenii despre desemnarea lui Ion Sturza în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru.

Jurnalistul precizează că oamenii din satul de baştină al lui Sturza, localitatea Pârjolteni din raionul Călăraşi, pun la îndoială că el va reuşi să depăşească actuala criză din ţară, dacă va conduce Executivul. Reporterul însă a manipulat informaţia, deoarece intervievaţii care îl critică pe Ion Sturza, locuiesc în altă localitate, şi anume în satul Pănăşeşti din raionul Străşeni.

La începutul reportajului, autorul spune că profesorii de la Pârjolteni au doar cuvinte de laudă despre fostul elev Ion Sturza, iar fostele profesoare, Elena Coadă şi Panaghina Vasiliu, declară că elevul Ion Sturza a fost disciplinat şi activ în anii de şcoală. În continuare, jurnalistul afirmă: „Localnicii din Pârjolteni pun la îndoială competenţa profesională, dar şi calităţile morale ale premierului desemnat”, după care urmează opiniile unor bărbaţi care critică perioada când Ion Sturza a fost prim-ministru. În reportaj se specifică că cetăţenii intervievaţi sunt consătenii lui Ion Sturza.

În realitate, persoanele intervievate la sfârşitul reportajului sunt locuitori ai satului Pănăşeşti din raionul Străşeni. O dovadă o constituie şi locaţia unde au fost intervievaţi aceştia: în faţa sediului Primăriei din Pănăşeşti. „Cetăţenii care l-au criticat pe Ion Sturza sunt locuitori ai satului nostru. Chiar m-am mirat când jurnalistul a spus că bărbaţii sunt din Pârjolteni, când de fapt sunt de la noi şi e filmat în faţa primăriei”, spune Ana Mândrilă, perceptor fiscal la primăria din Pănăşeşti, Străşeni.

Pârjolteni versus Pănăşeşti

Oleg Cristal, directorul de ştiri General Media Grup, afirmă că nu ştie despre faptul că filmările au fost făcute în două localităţi din raioane diferite. „Este o noutate pentru mine, trebuie să verific. Am vorbit recent cu reporterul şi mi-a spus că filmările au fost făcute în sate diferite, dar care se află într-o singură comună, localităţi pe care le desparte doar un drum”, ne-a declarat Oleg Cristal.

Svetlana Danu, secretarul consiliului local din Pârjolteni, Călăraşi, spune că în componenţa localităţii intră doar acest sat. „Alături de Pârjolteni sunt satele Horodişte şi Buda, dar nu suntem într-o comună. Vizual, noi cunoaştem şi oamenii de acolo, fiindcă sunt localităţi mici, dar cu primării aparte. Bărbaţii filmaţi de Publika TV nu sunt nici din Horodişte, nici din Buda. Numai învăţătoarele, cele două doamne în etate, sunt de la noi. Nici imaginile din acel reportaj nu sunt din localitatea noastră, vorbesc de poduri, drumuri, garduri…”, afirmă Svetlana Danu.

Referitor la acest material, Ion Sturza a reacţionat printr-o postare pe pagina sa din reţeaua Facebook. „Ţin să precizez că este ok faptul că unii jurnalişti au vizitat satul meu natal, Pârjolteni. Nu e corect însă că au luat interviuri cu oameni din alte sate (bineînţeles cu ocară la adresa mea) şi i-au prezentat pe aceştia ca şi cum ar fi fost pământenii mei… Astăzi m-au sunat, indignaţi, mai mulţi dintre consăteni. Manipulare de doi cenţi…”, a scris Ion Sturza.

După 20 de minute de la discuţia reporterului Asociaţiei Presei Independente (API) cu Oleg Cristal, reportajul cu pricina a fost retras de pe site-ul www.publika.md .

Menţionăm că distanţa dintre localităţile Pănăşeşti, Străşeni şi Pârjolteni, Călăraşi este de circa 33 de kilometri.

Autor: Lilia Zaharia