LIVE/ Constatările și concluziile preliminare ale Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor în R. Moldova

Reprezentații Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor în Republica Moldova pentru alegerile locale generale din 20 octombrie susțin, astăzi, 22 octombrie, o conferință de presă, în cadrul căreia vor prezenta constatarile și concluziile preliminare în urma scrutinului de duminică, 20 octombrie.

Constatările Misiunii, declarațiile reprezentanților:

În principiu, alegerile locale generale din 20 octombrie s-au desfășurat într-un mediu calm, însă cerințele stricte privind înregistrare candidaților independenți nu corespund cu standartele internaționale și cu cele mai bune practici.

În principiu, cadrul legal, din Republica Moldova, asigură organizarea alegerilor în condiții democratice.

Ședințele CEC s-au desfășurat în mod eficient, însă nu toate datele privind organizarea alegerilor au fost publicate pe site-ul CEC.

Nu au fost publicate în timp util cererile sau contestațiile depuse de candidați, dar și hotărârile CEC privind respingerea unor solicitari făcute de către candidați.

Ziua alegerilor a fost, la general, calmă și pașnică. Gestionarea secțiilor de votare a fost evaluată pozitiv.

Despre finanțarea campaniilor:

Suntem îngrijorați de finanțarea din umbră a unor concurenți, am observat discrepanțe dintre fondurile declarate de concurenți și cheltuielile făcute de fapt de aceștia. Lipsesc mecanisme de supraveghere, despre modul și sumele de bani folosite de fapt.

Unele partide nu au prezentat rapoartele financiare, motivând ca nu au avut cheltuieli. Ceea ce ne îngrijorează este că CEC-ul nu are resursele necesare pentru supravegherea cheltuielilor făcute de către concurenți”, a declarat unul dintre reprezentanții Misiunii.

Reprezentații Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor în Republica Moldova pentru alegerile locale generale din 20 octombrie susțin că, în două săptămâni, după cel de-al doilea tur de scrutin, vor prezenta un raport final în acest sens.

Potrivit rezultatelor preliminare, în urma scrutinului de ieri, 20 octombrie, din cadrul alegerilor locale generale, niciun candidat la șefia capitalei nu a obținut scorul necesar, adică peste 50 la sută din voturile valabil exprimate, pentru a fi ales în funcția de primar general al capitalei.

Astfel, peste două săptămâni va fi organizat turul doi de scrutin, unde se vor duela primii doi candidați, Ion Ceban și Andrei Năstase, care au obținut cele mai multe voturi la alegerile de ieri, 20 octombrie.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *