• Licitație cu scandal pentru achiziționarea autobuzelor. Acuzațiile aduse de o companie românească în adresa Primăriei Chișinău

  Licitație cu scandal pentru achiziționarea autobuzelor. Acuzațiile aduse de o companie românească în adresa Primăriei Chișinău
  Foto: romanialibera.ro
  14 februarie 2019 | 14:47

  Compania „BMC Truck & Bus”, care a fost descalificată din licitația de circa 80 milioane lei pentru achiziționarea a 31 de autobuze pentru municipiului Chișinău, a făcut publică o reacție oficială în care precizează că a fost descalificată nefondat, deși a înaintat o ofertă mai bună decât cea a companiei care a cîștigat licitația – „Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd” din Ciprul de Nord. Compania „BMC Truck & Bus”, care a rămas păgubaşă, a încercat și anterior să obţină dreptul de a livra autobuze în Chişinău, însă nu i-a reușit. Astfel, în reacția oficială făcută publică, „BMC Truck & Bus” declară că nu va mai participa la nici o licitație în R. Moldova, pentru că în țara noastră lucrurile nu merg cum trebuie.

  La 11 februarie primarul interimar, Ruslan Codreanu, declara că licitația a fost câștigată de „Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri” LTD, dealer-ul oficial în Republica Moldova al uzinei turcești de producere a autobuzelor „ISUZU”. Potrivit paginei de achiziţii publice „Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri” Ltd a oferit cel mai mare preţ ,  în timp ce ferta companiei „BMC Truck & Bus” din Bucureşti a fost declarată „neconformă” de către comisia de concurs.

  În reacția oficială, „BMC Truck & Bus” precizează că în cadrul licitației au propus autobuze mai ieftine cu aproximativ 7 000 de euro pentru o unitate, în comparație cu autobuzele propuse de compania câștigătoare. Totodată, autobuzele marca BMC au un termen de garanție mai mare decât cele oferite de „Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri” LTD.

  „BMC Truck & Bus” susține că a fost informat de faptul că a fost descalificat din concursul pentru procurarea autobuzelor pentru că nu ar fi prezentat o cifră de afaceri de minim 2 milioane de euro pentru ultimul exercițiu financiar. Compania contrazice însă acest lucru și declară că bilanțul contabil pe care l-a depus în concurs este de peste 4 milioane de euro: „Nu înțelegem cum am putut fi descalificați pentru acest motiv, poate din neatenție, grabă, eroare. Apoi s-a spus că nu am prezentat certificat de dealer oficial pentru marca BMC. Oricine poate verifica pe platforma online că la pagina 110 -111 din oferta noastră se regăsește autorizarea noastră dată de producătorul autobuzelor marca BMC, unul dintre cei mai mari producători de autovehicule din lume. Se pare că această autorizare nu a fost pe placul grupului de lucru. Însă, și firma declarată câștigătoare a prezentat același tip de autorizare. Cu alte cuvinte, autorizarea lor a fost bună, a noastră, nu”.

  Totodată, „BMC Truck & Bus” susține că are o experiență în acest domeniu, deși compania câștigătoare nu are însă o astfel de experiență.

  „Este a doua oară când participăm la licitație în R. Moldova. Prima dată am pierdut licitația pe nedrept, acum se întâmplă din nou, astfel că am ajuns să credem că în R. Moldova „lucrurile nu merg cum trebuie”, drept pentru care, noi, BMC Truck & Bus, în calitate de producător în România de autobuze, declarăm că nu vom mai participa la nici o licitație în R. Moldova”, se menționează în comunicatul „BMC Truck & Bus”.

  Compania câștigătoare, înregistrată în Ciprul de Nord. Fondatori de origine turcă

  Conform Mold-Street, compania ceare a câştigat licitaţia are fondatori de origine turcă, dar e înregistrată în regiunea separatistă Ciprul de Nord, mai exact într-o zonă economică liberă din portul Famagusta.

  Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd are doi asociaţi – Kazim Erarslan (cota de 99%) şi Mehmet Gultekin (1%), iar domeniul de activitate nu este transportul public sau producerea de autobuze, ci produse software şi programare, după cum e precizat şi în documentele anexate la ofertă.

  De altfel numele asociatului şi managerului, Kazim Erarslan, coincide cu cel al fondatorului „Paynet Services” SRL din R. Moldova, companie ce deţine licența Băncii Naționale pentru activitatea de emitere a monedei electronice şi prestează servicii plăţi online.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Igor Dodon a spus de ce Moldova este în pericol și cine sunt străinii

  „Moldova este în pericol. Nu dăm țara străinilor”, este mesajul preelectoral al Partidului Socialiștilor, care poate fi citit pe panourile stradale. Igor Dodon a spus de ce Moldova este în pericol și cine sunt…
  Igor Dodon a spus de ce Moldova este în pericol și cine sunt străinii

  ULTIMA ORĂ/ Igor Dodon: Vladimir Voronin va fi cap de listă al Blocului electoral PCRM-PSRM

  Vladimir Voronin va fi cap de listă al Blocului electoral PCRM-PSRM, a declarat Igor Dodon, la emisiunea Prime Time, de la Prime TV. „Pe mine așa m-au învățat părinții, bunicii, că tot timpul trebuie să ofer l…
  ULTIMA ORĂ/ Igor Dodon: Vladimir Voronin va fi cap de listă al Blocului electoral PCRM-PSRM

  O femeie de 73 de ani, în stare gravă la spital, după accidentul din Elizaveta

  O femeie de 73 de ani este în stare gravă, internată în secția Reanimare a Spitalului Clinic Bălți, după accidentul din Elizaveta, care a avut loc joi, 13 mai. Informația a fost oferită pentru ZdG de purtătoare…
  O femeie de 73 de ani, în stare gravă la spital, după accidentul din Elizaveta

  DOC/ Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”

  Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”, depuse de deputații Dinu Plîngău, Maria Ciobanu, Liviu Vovc și Octavian Țîcu. „Curtea a…
  DOC/ Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”

  În ultimele 24 de ore au fost administrate peste 13 500 de doze de vaccin

  În ultimele 24 de ore au fost administrate 13 857 de doze de vaccin, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Cu prima doză au fost vaccinate 11 692 de persoane, iar cu a doua – 2 165.
  În ultimele 24 de ore au fost administrate peste 13 500 de doze de vaccin