Principală  —  IMPORTANTE   —   „L-am cunoscut personal pe unul…

„L-am cunoscut personal pe unul dintre cei doi oameni care și-au pierdut viața”. Mesajul fostei prim-ministre Natalia Gavrilița după atacul armat de la aeroport

Fosta prim-ministră Natalia Garvrilița a transmis un mesaj după incidentul grav de securitate care a avut loc în incinta aeroportului din Chișinău. Gavrilița susține că l-a cunoscut personal pe unul dintre cei doi oameni care și-au pierdut viața în timpul atacului – locotenent-colonel al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), Igor Ciofu.

„Îmi exprim regretul profund despre tragedia care s-a produs în seara zilei de ieri (vineri, 30 iunie, n.red.) la Aeroportul Internațional Chișinău. Sincere condoleanțe familiilor îndurerate, care au pierdut oameni dragi. L-am cunoscut personal pe unul dintre cei doi oameni care și-au pierdut viața – locotenent-colonel al SPPS, Igor Ciofu. Este o pierdere irecuperabilă pentru familia sa, colegii de serviciu și întreaga comunitate.

Igor Ciofu a fost un profesionist devotat și a servit cu demnitate și loialitate în instituția pe care a slujit-o. Amintirea lui va rămâne vie în inimile celor care l-au cunoscut și au lucrat alături de el. Eu însămi îl voi ține minte ca un ofițer corect și dedicat, cu care am colaborat excelent. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a afirmat fosta prim-ministră.

Vineri, 30 iunie, un incident grav a avut loc în incinta aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia a atacat polițistul de frontieră Serghei Muntean, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior atacatorul a mai împușcat o persoană, angajată în securitatea aeroportuară, Igor Ciofu. Ambele victime au decedat.

Oamenii legii au intervenit imediat la fața locului. Pasagerii au fost evacuați din aeroport, iar zborurile au fost amânate. La aproximativ o oră de la primele împușcături, atacatorul a fost capturat de angajații Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger. Pe acest caz Procuratura de la Chișinău a deschis un dosar penal.

Bărbatul care a împușcat mortal două persoane la Aeroportul Internațional Chișinău este Rustam Ashurov Karimovici, cetățean al Republicii Tadjikistan, născut pe 25 martie 1980, rezident al orașului Dușanbe, care, înainte de comiterea dublului omor la Chișinău, a făcut parte dintr-un „grup infracțional” care a răpit un prim-vicepreședinte al băncii „Orienbank” Tadjikistan. Potrivit Procuraturii Generale de la Dușanbe, pe 23 iunie 2023, la ora 22:10, în urmă cu o săptămână de la incidentul de la aeroportul din Chișinău, Ismatulloev Shuhrat Abdugafforovici, prim-vicepreședinte al „Orienbank” Tadjikistan, a fost răpit de un „grup infracțional organizat” de pe o stradă din Dușanbe.

Ucigașul de la aeroportul din Chișinău a fost condamnat anterior pentru jaf armat, dar amnistiat de președintele tadjic?