Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Incendiu de amploare la cea…

Incendiu de amploare la cea mai mare bibliotecă universitară din Rusia

Un incendiu devastator a izbucnit vineri seara la cea mai importantă bibliotecă universitară din Moscova, distrugând peste un milion de documente istorice unice, fapt ce a provocat consternare în mediile ştiinţifice, care au evocat un „Cernobîl” cultural, scrie Mediafax.

Potrivit serviciilor de salvare, incendiul, care a izbucnit vineri seara în incinta Bibliotecii Institutului de Cercetări Socio-Umane al Academiei de Ştiinţe (INION) şi încă nu era stins sâmbătă seara, s-a extins pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi. Inaugurată în 1918, această bibliotecă are o colecţie de peste zece milioane de documente istorice (cărţi, publicaţii etc.) ce datează din seclole XVI – XX.

Incendiul a izbucnit la etajul al doilea al clădirii, situată la sud de Moscova, şi a continuat întreaga zi de sâmbătă în pofida mobilizării a peste 200 de pompieri.

La început, flăcările au cuprins doar o parte a clădirii din beton care găzduia birouri, oficiali din cadrul bibliotecii dând asigurări într-o primă fază că documentele nu sunt în pericol. Însă amploarea pe care a luat-o incendiul, care a provocat prăbuşirea acoperişului peste o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, a stârnit ulterior panică în rândul acestora.

O sursă din cadrul serviciilor de salvare citată de agenţia de presă RIA Novosti a explicat că evacuarea cărţilor este imposibilă din cauza căldurii prea mari din clădire.

„Este o pierdere enormă”, a declarat pentru agenţia Interfax vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe, Vladimir Ivanov.