Principală  —  Ştiri  —  Social   —   În atenția producătorilor de fructe

În atenția producătorilor de fructe

În livezile de specii sâmburoase din republică s-a semnalat zborul în masă al fluturilor din a doua generaţie a moliei orientale a fructelor (Grapholitha molesta). Totodată, continuă şi hrănirea larvelor, ca rezultat al suprapunerii generaţiilor.

Specialiștii anunță că larvele atacă lăstarii, frunzele şi fructele de piersic, cais şi prun. În lăstari larvele formează galerii descendente de 5 – 18 cm lungime, care conduc la uscarea lăstarilor. Pe scoarţa lor se formează o secreţie gomoasă (clei); lăstarii au creşteri slabe.

Pagube mari se înregistrează şi la fructe, larvele pătrund prin peduncul sau caliciu şi se hrănesc săpând galerii în jurul sâmburelui. Fructele atacate nu se mai dezvoltă şi în final putrezesc.

În condiţiile ţării noastre dăunătorul dezvoltă 3-4 generații pe an. Larva matură iernează într-un cocon mătăsos și dens, în crăpăturile scoarței ramurilor și pe trunchi. Primăvara la sfîrșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai apar fluturii generației hibernante, care depun ouă pe frunzele din vîrful lăstarilor. La dezvoltarea completă, larvele părăsesc lăstarii și se retrag în crăpăturile scoarței ramurilor și a trunchiului unde se transformă în pupe. Adulții primei generații de vară apar la sfârșitul lunii iunie. Ouăle sunt depuse pe frunze, lăstari și fructe. Generația a II-a se dezvoltă până la începutul lunii august. A III-a generație se dezvoltă de la începutul lunii august până în prima decadă a lunii septembrie.

Este important de aplicat la timp măsuri de prevenire şi combatere, cum ar fi:
a) măsuri culturale şi agrotehnice, care constau în tăierea şi arderea lăstarilor atacaţi pe toată perioada de vegetaţie, care conduce la diminuarea rezervei biologice;
b) prelucrarea solului, prin care se distrug o mare parte din coconi;
c) adunarea şi distrugerea fructelor infestate;
d) capcanele luminoase şi cu feromoni contribuie la depistarea dăunătorului, la stabilirea curbei de zbor (avertizare), precum şi la combatere;
e) tratamentele chimice se fac la avertizare cu insecticide, conform Registrului de Stat, luînd în calcul termenul de pauză pînă la recoltarea fructelor.