În această noapte trecem la ora de iarnă

În ultima duminică din luna octombrie (29 octombrie) vom câştiga o oră de somn. R. Moldova trece la ora de iarnă, aşa că ceasurile vor fi date înapoi cu o oră.

Trecerea acelor ceasornice se face în noaptea dintre 28 și 29 octombrie, astfel încât ora 4:00 să devină ora 3:00.

Ora de iarna se schimbă în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie şi este efectuată în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU, concomitent cu statele-membre ale Comunităţii Europene. Convenţia Comisiei a fost adoptată pentru consumul raţional al energiei electrice. Parte la această convenţie sunt circa 70 de state, printre care şi R. Moldova. Scopul este de a beneficia cât mai mult de lumina naturală a soarelui şi de a reduce folosirea luminii artificiale.

Cel care s-a gândit la o posibilă introducere a acestui tip de orar convențional a fost un neo – zeelandez pe nume Hudson, la 1898.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *