Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Guvernul va oferi 300 de…

Guvernul va oferi 300 de mii de lei familiei moldoveanului care a decedat în Israel, în contextul atacului grupării Hamas de la începutul lunii octombrie

Sursa: Lisi Niesner/Reuters

Guvernul urmează să aloce 300 de mii de lei, din fondul de rezervă, familiei lui Petru Boșcov, victimă a acțiunii militare din Israel și Fâșia Gaza. Decizia a fost inclusă pe ordinea de zi a ședinței Executivului care va avea loc miercuri, 6 decembrie.

Proiectul hotărârii Guvernului cu privire la alocarea mijloacelor financiare a fost elaborat de către Ministerul Afacerilor Interne.

„În urma declanșării, la 7 octombrie 2023, a acțiunii militare din Israel și Fâșia Gaza, au fost înregistrate mai multe pierderi de vieți umane. Printre persoanele decedate se regăsește un cetățean al Republicii Moldova, care se afla în zonă în scop de muncă. Astfel, în vederea susținerii familiei persoanei decedate și acordării unui ajutor material, se propune eliberarea de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care va asigura transmiterea mijloacelor financiare către destinatarul ajutorului material (soția persoanei decedate)”, se arată în documentul publicat de Guvern.

Bărbatul a lăsat în urmă trei copii, de 9, 7 și 3 ani.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE) au anunțat miercuri, 11 octombrie, la patru zile de la începutul războiului din Israel, despre moartea unui cetățean moldovean în vârstă de 35 de ani, acesta fiind una dintre victimele atacului terorist asupra Israelului, comis de către teroriștii infiltrați din Fâșia Gaza.

Luni, 4 decembrie, Israelul a ordonat populației să părăsească zone întinse din principalul oraș din sudul Fâșiei Gaza, în timp ce și-a intensificat campania terestră în sudul enclavei, după ce vineri s-a încheiat un armistițiu de o săptămână.

În timpul armistițiului care a durat o săptămână, Hamas a eliberat 105 dintre ostaticii săi în schimbul a 240 de deținuți palestinieni. Dar, în condițiile în care majoritatea femeilor și copiilor ostatici sunt acum considerați liberi, armistițiul a eșuat în ceea ce privește condițiile de eliberare a altor ostatici, inclusiv a bărbaților și soldaților israelieni. Israelul afirmă că 136 de ostatici sunt încă deținuți de gruparea teroristă.