(Foto & Video) Marșul „NU înseamnă NU”

Grupul de Inițiative Feministe din Moldova în colaborare cu Plaztforma și Asociațiile Oberliht și GENDERDOC-M a organizat astăzi, 8 martie, marșul feminist cu titlul „NU înseamnă NU”.

Conform Notei Informative publicate de către Inspectoratul General al Poliţiei, în 2016, s-au comis 618 infracţiuni ce atentează la viaţa sexuală. Numărul acesta a crescut cu aproape 2% comparativ cu anul 2015. Din cele 618 de infracțiuni, 333 au fost violuri (2015 – 297; +12,1%) şi 285 (2015 – 311; -8,4%) acţiuni violente cu caracter sexual. La capitolul menţionat, 41 infracţiuni au fost comise în locurile publice, 19 crime s-au comis de către persoane în stare de ebrietate, 27 infracţiuni au fost comise de către persoane anterior condamnate şi 10 au fost comise în grup, 21 infracțiuni au fost comise de către copii în vîrstă cuprinsă între 14-17 ani, 123 infracţiuni au fost comise de către persoane apte de muncă, însă neîncadrate în câmpul muncii.

Aceste date ne vorbesc despre faptul că situația este gravă și este nevoie să acționăm colectiv pentru a produce o schimbare. „În societatea noastră deseori Nu este interpretat ca Da și fetele sunt educate de mici să fie misterioase și să spună Nu, dar băieții sunt educați să interpreteze acel Nu ca fiind de fapt un Da, deoarece se presupune că femeile mereu și-ar dori atenție și ar fi oricând disponibile pentru relații sexuale, doar că s-ar rușina s-o spună în mod direct. Astfel de intrepretări sunt greșite. NU înseamnă NU. Acesta este mesajul pe care trebuie să-l transmitem întregii societăți. Prin acest marș, noi urmărim informarea publicului în legătură cu două aspecte. Ne dorim ca oamenii, în special femeile și fetele, să identifice situațiile care le produc orice fel de discomfort și suferință, să înțeleagă faptul că aceste situații nu sunt normale și nici acceptabile, să poată lua măsuri pentru a se proteja, să își ceară dreptul la integritatea corporală și emoțională. În paralel, ne dorim ca oamenii, în special bărbații și băieții, să dezvolte un nivel înalt de respect față de demnitatea și integritatea persoanei, să înțeleagă că o societate bazată pe dominație este o societate slabă, să își ceară dreptul de a se manifesta ca persoane altfel decât prin violență și expunerea la violență”, au declarat organizatorii.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *