FOTO/ Dodon a cerut partenerilor turci să identifice surse pentru mobilarea Președinției

Igor Dodon a efectuat o vizită de documentare la sediul Președinției pentru a verifica la ce etapă se află lucrările de reparație a clădirii, care sunt efectuate din banii Turciei de către o companie de construcții din aceeași țară. Șeful statului a cerut partenerilor turci să se ocupe și de mobilarea președinției.

„Am constatat că lucrările de reconstrucție capitală a clădirii, care este un simbol de stat, decurg conform graficului de lucru prezentat de executor – compania„SONBAY GRUP”, administrată de Agenția TIKA, și se află la etapa de finalizare. Amintesc, că renovarea acestui edificiu este efectuată din surse extrabugetare”, a scris președintele pe pagina sa de Facebook.

Igor Dodon a mai precizat că a solicitat partenerilor turci să identifice surse suplimentare pentru dotarea Președinției cu mobilier și lucrări de amenajare a teritoriului, iar acest fapt a fost acceptat.

Șeful statului susține că pe 27 august, de Ziua Independenței, reparația clădirii Președinției va fi finalizată, rămânând ca pe parcurs să fie instalată mobila și definitivate ultimele detalii. Inaugurarea instituției va avea loc în cadrul vizitei oficiale a Președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan în Moldova, preconizată pentru perioada imediat următoare.

Președintele Dodon i-a cerut lui Erdogan să sponsorizeze reabilitarea clădirii în iulie 2017, în cadrul vizitei sale la Ankara. În niciuna dintre aparițiile sale publice, însă, Igor Dodon nu a spus în ce condiții președintele unui stat străin se angajează să investească bani în edificiul care găzduiește șefia unei alte țări sau ce avantaje ar obține în schimb.

Edificiul prezidențial a fost devastat în urma protestelor din 7 aprilie 2009. Secretarul general adjunct al Guvernului, Mihail Casapu, a precizat într-un răspuns la o solicitare de informații expediată de ZdG, că în 2009-2010 la clădirea Președinției au fost executate lucrări de reparație capitală în valoare de 106,0 milioane de lei. Acești bani ar fi fost cheltuiți pentru „reparația acoperișului, fațadelor, pereților despărțitori și șapei pentru pardoseli”.

Foto: Facebook/Igor Dodon

Foto: Facebook/Igor Dodon

Foto: Facebook/Igor Dodon


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *