Principală  —  Reporter Special  —  Fotoreportaje   —   Florii 2020. Cum arată orașul…

Florii 2020. Cum arată orașul Chișinău?

Astăzi creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile, însă bisericile rămân închise pentru public. Majoritatea locașurilor de cult au instalat boxe prin care au fost emise serviciile religioase, iar în preajma unor biserici s-au adunat câțiva creștini cu crenguțe de salcie, păstrând distanța. 

La Catedrala Metropolitană din centrul Chișinăului a fost instalat carul mobil de la Moldova 1 care a transmis serviciul religios în direct, iar în fața locașului s-au adunat câteva persoane, care au păstrat distanța. Zona era supravegheată de polițiști în civil.

Catedrala Metropolitană din centrul Chișinăului
Catedrala Metropolitană din centrul Chișinăului

Vestita piață de flori de pe strada Bănulescu-Bodoni este închisă de mai multe zile, azi fiind imposibil să procuri flori. Menționăm că în ultimele zeci de ani această piață nu a fost închisă niciodată, unele buticuri lucrând chiar și noaptea, iar de Florii această piață era scăldată în arome de lalele, narcise, crenguțe de salcie și alte flori de sezon.

Piața de flori pe timp de carantină
Piața de flori pe timp de carantină
Piața de flori pe timp de carantină
Piața de flori pe timp de carantină
Piața de flori pe timp de carantină

Străzile din centrul Chișinăului în această dimineață au fost destul de pustii, pe Pietonală erau doar două persoane și acelea din bronz, dar care oricum păstrau distanța socială.

Și oamenii din bronz păstrează distanța socială
Strada pietonală pustiită

Deși municipalitatea a realizat recent o licitație pentru procurarea florilor de sute de mii de lei, acestea nu sunt vizibile. Doar în fața fostului sediul al Procuraturii Generale, în prezent Agenția Națională de Integritate, înfloresc câteva lalele uitate. Anunțurile, cândva îmbietoare, cu oferte de muncă în Europa, acum se prăfuiesc, necitite de nimeni, pe stâlpi.

Lalele din fața Agenției Naționale de Integritate
Anunț spre Europa – prăfuit

Natura, însă, pare primenită cu adevărat de Florii, copacii au îmbrăcat veșminte de un verde nou, cu podoabe florale de toate nuanțele.

Vișin dat în floare
Masca COVID-19 în tandem cu florile de primăvară