Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (VIDEO) Filip și Candu dau…

(VIDEO) Filip și Candu dau asigurări că încrederea partenerilor UE și SUA a fost recuperată

Dintre cele 82 de acțiuni prevăzute în Foaia de parcurs pentru martie-iulie 2016, privind acţiunile prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE, 74 au fost realizate deplin, iar altele opt sunt în proces de realizare sau au un caracter permanent. Concluziile au fost făcute de premeierul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu într-o conferință de presă.

Sursa Video: www.ZdG.md

Candu a calificat acest rezultat drept un efort consolidat al Guvernului, Parlamentului și instituțiilor statului și a declarat că astfel a fost recuperată încrederea aprtenerilor externi.

Filip a declarat, la rândul său, că a fost recuperată încrederea partenerilor din Uniunea Europeană și cei din SUA, dar și că printre  cele mai importante realizări se numără reforma procuraturii, a sistemului de justiție, la capitolul lupta anticorupție, finanțarea partidelor și libertatea presei.

„A fost o perioadă de criză de încredere. Atunci R. Moldova a dezamăgit puternic prin guvernanții corupți, în primul rând, partenerii noștri de dezvoltate. Atunci cetățenii R. Moldova și-au pierdut încrederea în clasa politică și instituțiile statului, de aceea, cred, cel mai important obiectiv pe care l-a avut în față a fost să recuperăm încrederea și logica acțiunilor a fost una foarte simplă. Am început imediat discuțiile cu partenerii de dezvoltare și desigur, în primul rând, cu cei de la Comisia Europeană. Astfel, am ajuns la concluzi a că nu vom merge să convingem prin vorbe sau declarații, am zic că în această perioadă de neîncredere trebuie să facem ceva, să identificăm un isntrument care ar asigura întoarcerea încrederii.”, a declarat Pavel Filip.

Filip a declarat că ațiunile s-au axat pe reforma justiției, anticorupție, reforma procuraturii, libertatea presei, finanțarea partidelor, dar și pe obținerea unui acord c FMI, fortificarea independenței Băncii Naționale și a Comisiei Naționale pentru piața financiară, îmbunătățirea mediului de afaceri și a celui investițional, îmbunătățirea sectorului energetic.

Premierul a explicat faptul că nu s-au realizat toate 100% din acțiunile programate pentru că s-a merg pe aspectul calitativ, nu cantitativ.

În același timp, la începutul lunii iulie, mai multe grupuri de experți au elaborat un raport de monitorizare a gradului de implimentare a agendei de reforme prioritare pentru lunile martie-iunie 2016, care afirmă că doar a treia parte din­tre acțiuni au fost rea­li­zate. Experții au stabilit că refor­ma­rea CNA, deru­la­rea lentă a anche­tei pri­vind fra­u­dele din sis­te­mul ban­car și eșe­cul nego­ci­e­rii unui preț avan­ta­jos de fur­ni­zare a ener­giei elec­trice cu Ucraina sunt prin­tre prin­ci­pa­lele res­tanțe ale Guver­nu­lui, din agenda refor­me­lor pri­o­ri­tare. La capi­to­lul rea­li­zări se numără Stra­te­gia de atra­gere a inves­ti­ți­i­lor 2016-2020, ini­ți­e­rea pro­ce­su­lui de refor­mare a sec­to­ru­lui ban­car și „dezghe­ța­rea” pro­ce­su­lui de nego­ci­eri pri­vind un poten­țial pro­gram cu FMI. Vedeți AICI care sunt principalele restanțe ale Guvernului.

Foaia de par­curs pri­vind agenda de reforme pri­o­ri­tare întru­nește acțiu­nile pe care guver­na­rea s-a anga­jat să le între­prindă în 13 dome­nii, pen­tru depă­și­rea cri­zei social-economice şi poli­tice din Repu­blica Mol­dova. Odată depă­șită situ­a­ția de criză, Repu­blica Mol­dova urmează să revină la imple­men­ta­rea docu­men­te­lor stra­te­gice de poli­tici: Agenda de Aso­ci­ere şi Acor­dul de Aso­ci­ere Repu­blica Mol­dova – Uniu­nea Euro­peană, în con­for­mi­tate cu pre­ve­de­rile Pla­nu­lui Națio­nal de Acțiuni şi alte docu­mente stra­te­gice de poli­tici.