Fata în dializă, care a fost lăsată în noaptea de 21 octombrie cu burta plesnită în stradă, a decedat

Niculina Bulat, fata care a fost lăsată în stradă, după ce s-a adresat la spitalul din Drochia cu burta plesnită din cauza ascitei, a decedat în noaptea de joi spre vineri (2-3 noiembrie) la Spitalul de Urgență din Chișinău. 

În noaptea de  21 octombrie, Niculina Bulat s-a adresat la Spitalul din Drochia, acuzând dureri mari, având o gaură în burtă de unde curgea lichid, dar medicii i-ar fi spus că nu pot să o ajute, dar nici nu au ambulanță, sugerându-i să plece să își caute transport ca să ajungă pentru un ajutor specializat la Bălți. La Bălți a ajuns cu un transport privat, unde i s-a extras lichidul din burtă, i-a fost cusută gaura, pansată și trimisă acasă cu un transport de ocazie.

După ce ZdG a scris despre acest caz, ieri, 2 noiembrie, Ministerul Sănătății și Protecției sociale a organizat o ambulanță care a preluat-o de la Drochia și a internat-o în Spitalul de Urgență de la Chișinău. Starea ei era deja extrem de gravă, una dintre probleme fiind o hernie strangulară  în locul în care plesnise burta. Între timp, în cele 10 zile de după noaptea de 21 octombrie, în acel loc a apărut necroză și ulcerații, care i-au amplificat durerile și suferințele și au grăbit decesul.

Iată cronica ultimelor 12 ore din viața Niculinei, după ce sistemul medical a acceptat-o:

2 noiembrie, ora 14.33: „Pacienta a ajuns la Chișinău. Este internată în secția Terapie Intensivă la Spitalul de Urgență. Este format un consiliu medical pentru evaluare și monitorizare”, a comunicat pentru ZdG Boris Gâlcă, secretar general al Ministerului Sănătății.

2 noiembrie, ora 16.47: „Starea Niculinei este foarte rezervată. Este indicată o intervenție chirurgicală urgentă, deoarece pe locul unde a avut rana la burtă e de fapt o hernie strangulată, intestinul este ieșit în afară. Este un proces de necroză, care cauzează complicații. Totodată, nu o putem opera imediat, căci este într-o stare foarte slăbită, are tensiunea foarte joasă. Îi facem perfuzii, este monitorizată și pregătită pentru o operație de urgență. Va fi operată de un profesor foarte experimentat. Nu o puteți vizita acum,” a comunicat Mihail Ciocanu de la Spitalul de Urgență.

2 noiembrie, ora 17.02: Verișoara Niculinei, Mariana, care a îngrijit-o în ultimele luni, a fost pentru prima dată vizitată de asistenta socială din sat. Aceasta i-a propus să scrie cereri de a primi sprijin în calitate de asistent personal al persoanei cu disabilitate și să mai scrie o cerere către Fondul republican de Asistență Socială pentru a primi ajutor material și pentru recompensarea cheltuielilor suportate pentru îngrijirea Niculinei și transportarea acesteia prin spitale. Mariana a comunicat pentru ZdG că anterior solicitase așa ajutor de la asistența socială, dar a fost refuzată, spunându-i-se că nu există mijloace disponibile.

2 noiembrie, ora 18.53: „Pacienta este în stare extrem de gravă. Tensiunea 50/30. Nu reacționează la noradrenalină. Echipa este gata de intervenție”, ne-a comunicat pentru ZdG Boris Gâlcă, secretar general al Ministerului Sănătății.

2 noiembrie, ora 21.52: „Pacienta a fost operată de hernia strangulată. La revizie a fost depistată o peritonită profundă de câteva zile. Sunt focare cu abscese care au fost drenate. Starea este gravă”,  a scris într-un mesaj pentru ZdG Boris Gâlcă, secretar general al Ministerului Sănătății.

2 noiembrie, ora 22.01: „La moment se află în terapie intensivă. Starea este gravă”,a comunicat Mihail Ciocanu de la Spitalul de Urgență

3 noiembrie, aproximativ ora 2 noaptea, Niculina Bulat a decedat.

Deoarece Niculina Bulat este orfană, mama ei decedând în 2013 la fel din cauza insuficienței renale și a complicațiilor survenite, Ministerul Sănătății și Protecției Sociale a promis să contribuie la transportarea ei la Drochia și organizarea înmormântării.

ZdG solicită ministerul să facă o analiză a comportamentului sistemului medical în noaptea de 21 octombrie 2017 cu o persoană în stare gravă și în zilele ulterioare, până în ziua de 2 noiembrie 2017.

În imagine: Niculina Bulat și mama ei Ludmila, în anul 2011, în timpul unui reportaj pentru ZdG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. André

  “Ministerul Sănătății și Protecției Sociale a promis să contribuie la transportarea ei la Drochia și organizarea înmormântării.”
  Poate își schimbă numele în Ministerul Tansportului Decedatilor și Îngropării…
  Trist!

 2. Românașul

  Da unde-i Edelweis-ul pârțului nenorocit Plahotniuc? Se laudă, că ajută copii și mamele lor? Sau el ajută numai de ochii lumii, dar când cineva întradevăr are nevoie de ajutor îl lasă să moară în stradă? Se lăuda cu ambulanțe luxoase și tot felul de acareturi! Ăstai regimul lui Plahotniuc! Copii mor în stradă în timp ce Plahonniuc își face sistem electoral!

 3. ivancelgroaznic

  “În imagine: Niculina Bulat și mama ei Ludmila, în anul 2011, în timpul unui reportaj pentru ZdG”
  “După ce ZdG a scris despre acest caz, ieri, 2 noiembrie, Ministerul Sănătății și Protecției sociale a organizat o ambulanță care a preluat-o de la Drochia și a internat-o în Spitalul de Urgență de la Chișinău.”
  Deci, de caz se shtia din 2011, nu este noutate. Atunci, cei vinovati, in frunte cu cei de la ministeru sanatati si Dodon cel Drepti , trebe pushi la zid, inkishi pe viata, pentru asemeni fapte. Nu se vede ca shtiu de omenie shi de zhuramint la Ghipokrat.

 4. Pelagheia

  Oligarhul Plalotniuc îți ține nevasta și copii în luxul din vila din Elveția, lacheii lui din partidul “democrat” huzuresc în case de milioane, iar Niculina Bulat moare după ce-a fost purtată ca o cățelușă maidaneză pe la porțile diferitor spitale. Acesta-i Plahotniuc, proeuropeanul cu idiot Dodon, cu familie și rude, care se lefăiesc în lux. Pentru moartea Niculinei să fie blestemați Plahotniuc și toate rudele lui, care stau la originea acestui regim minciunos și nedrept.

 5. Ana

  Niculina a decedat din cauaza bolii care este boala cronică de rinichi în fază terminală, adică fără transplat șanse mari penru a supravețui nu au acești pacienți. Noi toti suntem datori cu o moarte pe acest pamant, si eu, si tu ,si el este dator cu o moarte, sunt cinica? dar acesta este adevarul. Spuneți-mi oameni buni toți cei care faceți comentarii voi cu ce contribuiți pentu aceste persoane? Voi sunteți de acord să donați un rinichi? Sau o bucată din ficatul vostru? Mergeți de faceți analize poate sunteți compatibili cu alte persoane care au nevoie de transplant. Cititi tot jurământul lui Hipocrate cel scris din antichitate ce spunea el: Că medicul trebuie să aibă cel mai bun cal, cea mai buna mancare pentru a nu se gândi la ziua cea de mâne. Dar sa se dedice in totalmente pacientului. D-na sau D-șoara Alina Radu din 2011 ar fi fost bine să dai analize la agenția de transplant pentu a verifica dacă nu esți compatibilă cu regretata Niculina. Nici D-nul Plahotniuc, nici D-nul Dodon nu are atribuție la acest caz. Sper că nu toți sunteți cu encefalopatie uremică pentru a gândi în modul acesta.

 6. Ana

  Niculina a decedat din cauaza bolii care este boala cronică de rinichi în fază terminală, adică fără transplat șanse mari penru a supravețui nu au acești pacienți. Noi toti suntem datori cu o moarte pe acest pamant. Si eu, si tu ,si el este dator, sunt cinica nu-i asa? dar acesta este adevaru. Spuneți-mi oameni buni toți cei care faceți comentarii, voi cu ce contribuiți pentu aceste persoane? Voi sunteți de acord să donați un rinichi? Sau o bucată din ficatul vostru? Sau alte organe? Mergeți de faceți analize poate sunteți compatibili cu alte persoane care au nevoie de transplant. Cititi tot jurământul lui Hipocrate cel scris din antichitate ce spunea el: Că medicul trebuie să aibă cel mai bun cal, cea mai buna mancare pentru a nu se gândi la ziua cea de mâne. Dar sa se dedice in totalmente pacientului. D-na sau D-șoara Alina Radu din 2011 ar fi fost bine să dai analize la agenția de transplant pentu a verifica dacă nu esți compatibilă cu regretata Niculina. Nici D-nul Plahotniuc, nici D-nul Dodon nu arte atribuție la acest caz. Sper că nu toți sunteți cu encefalopatie uremică pentru a gândi în modul acesta.

 7. Ana

  Niculina a decedat din cauaza bolii care este boala cronică de rinichi în fază terminală, adică fără transplat șanse mari penru a supravețui nu au acești pacienți. Spuneți-mi oameni buni toți cei care faceți comentarii voi cu ce contribuiți pentu aceste persoane? Voi sunteți de acord să donați un rinichi? Sau o bucată din ficatul vostru? Mergeți de faceți analize poate sunteți compatibili cu alte persoane care au nevoie de transplant. Cititi tot jurământul lui Hipocrate cel scris din antichitate ce spunea el: Că medicul trebuie să aibă cel mai bun cal, cea mai buna mancare pentru a nu se gândi la ziua cea de mâne. Dar sa se dedice in totalmente pacientului. D-na sau D-șoara Alina Radu din 2011 ar fi fost bine să dai analize la agenția de transplant pentu a verifica dacă nu esți compatibilă cu regretata Niculina. Nici D-nul Plahotniuc, nici D-nul Dodon nu arte atribuție la acest caz. Sper că nu toți sunteți cu encefalopatie uremică pentru a gândi în modul acesta.

 8. Lilian 007

  Da cum n-are Plahotnic nici o atribuție la acest caz, cucoană? Cum n-are nici o atribuție după ce-au aruncat-o în stradă cu burta spartă? Cum n-are nici o atribuție, când sărmana se târâia pe brânci până la spital, iar derbedeii o trimeteau înapoi în stradă? Ești teafără la minte cucoană, sau poate ești debilul ăsta schizofrenic ivancelgroaznic?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *