Erori tehnice cu rețineri de salarii la Centrul de Sănătate Hâncești! Cum explică șefa Direcției contabilitate

Cei circa 370 de angajați ai IMSP Centrului de Sănătate Hâncești,  instituție medicală care include și centrele de sănătate din întreg raionul, au primit în luna septembrie salarii cu 600 și chiar 1200 de lei mai mici. Sumele respective sunt semnificative pentru fiecare angajat, susțin medicii și asistenții medicali care au semnalat problema, precizând că administrația Centrului de Sănătate nu a oferit explicații credibile. De cealaltă parte, șefa Direcției Contabilitate a instituției medicale afirmă că la mijloc este o eroare tehnică din luna iulie, când angajaților nu le-au fost reținute integral impozitele, respectiv, în luna septembrie, au fost făcute recalculări, care au generat salarii mai mici.

Mai mulți angajați ai Centrului de Sănătate din or. Hâncești, care au solicitat anonimatul, au declarat că pentru luna septembrie, atât medicilor, asistenților medicali și infirmierelor, cât și celorlalți muncitori, le-au fost reținuți bani din salariu.

Un medic, care a cerut să nu-i fie indicat numele, explică că pe bonul de salariu, pe lângă mențiunile referitor la reținerea banilor pentru asigurarea medicală sau impozite pe venit, ceea ce este un lucru firesc,  mai este indicată și o altă sumă care se reține.

„Ei spun că pentru luna iunie sau iulie au achitat mai mult pentru că nu au calculat corect,  de aceea în această lună au reținut bani. La fiecare, însă, suma este diferită. La mine, spre exemplu, sunt reținuți peste două mii de lei. La medicii din oraș – mai puțin, la medicii din sate –  mai mult”, afirmă mediul cu referire la explicațiile care i-au fost date de conducerea instituției medicale.

Medicul spune că angajații au cerut explicații de la șefa Centrului de Sănătate Hâncești, Vera Munteanu, dar că aceasta a replicat faptul că luna precedentă salariul a fost mai mare, de aceea au reținut bani în luna septembrie.

Medicul spune că, întrebată cum este posibil ca salariul calculat să fie de șase mii, iar angajatul să primească doar 2 600 de lei, șefa Centrului de Sănătate a declarat că orice persoană care are nevoie de bani urgent, poate să depună la FISC o cerere pentru a lua mai devreme o parte din salariul pentru următoarea lună.

De cealată parte, rugat de angajați să le ofere un act care ar confirma legalitatea situației, juristul Centrului de Sănătate ar fi refuzat, spune medicul.

Cererea angajaților către contabilitatea instituției medicale de a plăti salariile integral pentru ca fiecare, în mod individual să scrie cerere și să achite FISC-ului banii, de asemenea, a fost respinsă.

O asistentă medicală din Centrul de Sănătate Hâncești spune că explicații exacte despre reținerile din salariu nu a oferit nimeni, dar angajații responsabili din direcția contabilitate i-au spus că s-au făcut schimbări, deoarece luna trecută, din greșeală, angajaților le-ar fi fost acordați mai mulți bani.

„Cum luna trecută am primit mai mulți bani dacă am primit salariul lunar, dar și ajutor material sub formă de cel de-al 13-lea salariu? Am avut vreo cinci mii de lei. Acum, trebuia să primesc leafa mea deplină – 1 900 de lei. Am primit însă 1300 de lei”, se arată nedumerită asistenta medicală.

Svetlana Anghel, șefa Centrului de Sănătate din s. Cărpineni, întrebată la acest subiect, a declarat că explicația primită de la administrația Centrului de Sănătate Hâncești este o eroare tehnică. Aceasta spune că unor angajați le-a fost reținută suma de o mie de lei, altor 700 de lei, și că acest lucru a afectat angajații.

„S-a explicat că a existat o eroare în programa de salarizare, că în iulie au fost luați mai puțini bani pentru impozit decât era necesar, iar acum au făcut calculele și au reținut sumele care trebuiau luate”, explică medicul.

La telefonul din anticamera șefei Centrului de Sănătate Hâncești, Vera Munteanu, nu a răspuns nimeni, iar la numărul său de telefon mobil robotul ne-a anunțat că apelantul se află în afara ariei de acoperire.

Contactată, șefa Direcției contabilitate a Centrului de Sănătate Hâncești, Eudochia Doroșchevici spune că în vara curentă s-a produs o eroare tehnică în softul 1C, program licențiat utilizat pentru calcularea salariilor, când nu au fost reținuți banii pentru impozitele care se achită la stat de fiecare angajat.

„Eroarea s-a produs în luna iulie. Nimeni nu a venit să spună că a primit mai mulți bani, respectiv, am crezut că este totul bine, cu toate că nu eu mă ocup propriu-zis de salarii, ci altă persoane. Nu neg responsabilitatea care îmi revine”, explică șefa Direcției contabilitate, care precizează că în august salariile s-au dat, în grabă, până la sfârșitul lunii, pentru ca angajații „să aibă pentru cheltuieli” în ajunul Zilei Independenței și Zilei Limba Noastră, de aceea eroarea nu a fost observată decât în ziua când listele pentru salarii era expediată deja instituției bancare.

Eudochia Doroșchevici spune că nu a putut retrage listele de la bancă pentru a corecta greșelile și a reține impozitele pentru luna iulie, respectiv, la 28 august a întocmit un alt document în care au fost calculate restanțele de impozite ale fiecărui angajat.

Am făcut ceea ce necesar atribuțiilor mele”, susține angajata, precizând că reținerile vizează doar impozitele, nu salariul calculat.

„Respectiv, în septembrie le-au venit tuturor diferențele constatate pentru lunile iulie și august”, afirmă Eudochia Doroșchevici, care susține că cea mai mare sumă reținută este de circa 1273 de lei.

„Chiar dacă în august de la persoane nu au fost reținuți banii pentru impozite, eu am făcut acest document, iar în baza acestuia, s-a calculat câte impozite trebuie să plătesc statului. Evident, am tranferat suma în bugetul statului, dar de pe persoană s-au reținut bani în luna septembrie”, explică șefa, care recunoaște că a fost admisă o eroare, dar dă asigurări că și-a cerut scuze și a explicat tutror ce s-a întâmplat și că acțiunile sale ulterioare corespund legislației în vigoare și prevederilor Codului Fiscal.

„În luna iulie a fost eroarea, pentru că nu s-au reținut banii. Ei n-au văzut că au primit mai mult? Sunt salarii care se impozitează cu circa 900 de lei. Înțelegeți? Cred că cea mai mare problemă este că noi nu am adunat angajații să le spunem la acel moment”, spune Eudochia Doroșchevici.

Aceasta susține că eroarea tehnică care s-a produs în luna iulie a fost documentată și că a fost întocmit un proces-verbal, iar uletrior a solicitat intervenția unui specialist IT pentru a fi schimbat serverul.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    “Cum explică șefa Direcției contabilitate” Nare ce sa esplice … A FU – RA – T !!! Pentru ea si pentru stapini ei din minister si guvernare !!! Asta este esplicatsie !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *