Principală  —  IMPORTANTE   —   Emisiunea „Politica Nataliei Morari” de…

Emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la tv8 se închide. Tv8: „În urma conflictului de interese Natalia Morari și-a depus demisia”

Natalia Morari a anunțat pe pagina ei de Facebook că se retrage pentru o perioadă din Consiliul de administrare al postului tv8 și suspendă emisiunea politică pe care o realizează, după ce a anunțat că tatăl copilului ei este Veaceslav Platon, un controversat businessman condamnat și acuzat în dosare penale legate de fraude bancare.

Tv8 a publicat ulterior o declarație în care se menționează că, în urma unui conflict de interese, Natalia Morari și-a depus demisia la 7 septembrie curent și tot din această dată a fost retrasă definitiv emisiunea „Politica Nataliei Morari” din grila de emisie a postului.

„În urma conflictului de interese declarat ieri la ședința comună a membrilor Asociației Obștești „Media Alternativă”, deținătoarea licenței de emisie a postului TV8, și a Consiliului de administrare al Asociației, conducerea postului TV8 informează că, începând cu data de 7 septembrie 2021, Natalia Morari și-a depus demisia din funcția de președinte al Asociației și și-a retras calitatea de membru al Consiliului de administrare al A.O. “Media Alternativă” și, prin urmare, nu este în poziția să participe la luarea deciziilor și în administrarea postului de televiziune.

Totodată, începând cu data de 7 septembrie 2021, urmare a anunțului ei de a-și suspenda emisiunea, TV8 anunță despre retragerea definitivă a emisiunii „Politica Nataliei Morari” din grila de emisie a postului. Deciziile conducerii TV8 sunt dictate de Codul deontologic al jurnalistului, politica editorială internă, și misiunea și valorile TV8”, se menționează în Declarația tv8.

Natalia Morari susține că a luat această decizie acuzând că este șantajată de colaboratori ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS). 

Morari susține că pretinsele acțiunile de șantaj au venit în contextul în care controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care este dat în căutare internațională după ce în iulie curent a fugit din R. Moldova, este tatăl copilului ei. 

„În ultimele săptămâni eu sunt șantajată de către oamenii din SIS cu aceste detalii din viața mea personală. Se dorește supunerea mea ca jurnalist, dar asta nu va fi niciodată. Ironia sorții este că asta sunt tot acei oameni care au slujit cu dedicație și pe timpul lui Plahotniuc, tot ei sunt cei mai harnici și astăzi”, menționează Morari în postarea sa.

La scurt timp după postarea Nataliei Morari, reprezentanții SIS au emis o notă în care au menționat că Serviciul s-a autosesizat pe marginea declarațiilor cu privire la pretinsa implicare a reprezentanților instituției în acțiuni de șantaj.

Serviciul de Informații și Securitate s-a autosesizat în legătură cu declarațiile apărute în spațiul public cu privire la pretinsa implicare a reprezentanților instituției în acțiuni de șantaj împotriva jurnalistei Natalia Morari.

Ca urmare, lansăm o invitație publică doamnei Morari în vederea elucidării circumstanțelor cazului dat și identității persoanelor care au întreprins cerințe ilegale la adresa acesteia în legătură cu activitatea sa profesională.

Totodată, considerăm oportună adresarea jurnalistei la Procuratura Generală în vederea intentării unui dosar penal la subiect, SIS își asumă acordarea sprijinului plenar în eventuala desfășurare a urmăririi penale”, se arată în nota SIS.

După anunțul Nataliei Morari, TV8 a anunțat că la ședința comună a membrilor Asociației și a Consiliului de administrare, care a avut loc pe 7 septembrie, Igor Boțan, analist politic, a fost ales președinte al Asociației Obștești „Media Alternativă”, deținătoarea licenței de emisie a postului tv8.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu a calificat anunțul Nataliei Morari drept conflict de interese, menționând că „așteaptă un comunicat al organizațiilor de media în acest sens”.

„Totusi, aștept un comunicat al organizațiilor de media, pentru că nu a fost retragere, ci pauza și o potențială revenire, pentru că ramane fondator, pentru că a continuat să ne aburească cu echidistanță aflându-se în conflict de interese… pentru ca a prestat servicii (traininguri) pentru aceste ONG-uri”, scrie jurnalistul pe Facebook.

La 1 septembrie curent, Biroului național Interpol de la Chișinău a adresat o solicitare la Secretariatul General al Organizaţiei Internaţionale a Poliţiei Criminale (OIPC) INTERPOL de la Lyon, Franța, prin care a solicitat anunțarea în căutare a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, după ce acesta a fugit din R. Moldova după scrutinul parlamentar din 11 iulie.

Atunci, Platon anunța că a zburat spre Praga, dar se află, de fapt, la Londra, acolo unde, potrivit autorităților, este și acum.

La 2 august curent procurorii au solicitat mandat de arestare cu anunțarea în căutare pentru reținere pe numele lui Veaceslav Platon, după ce acesta a părăsit R. Moldova.

La 14 iunie curent, controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), apoi eliberat și rejudecat, a fost achitat în dosarul fraudei bancare. Platon mai are pe rol alte patru dosare care sunt în desfășurare.