Elevii școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, supravegheați de miliție la careu

Încălcarea dreptului la educație pentru elevii școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană rămâne valabilă și pentru acest an școlar. La fel ca și anterior, careul de început de an școlar a avut loc cu supravegherea miliției.

Totodată, înainte de începerea careului, directorii instituțiilor au fost vizitați de către reprezentanții miliției, care „i-au informat” despre faptul că nu au voie să arboreze drapelul sau să intoneze imnul de stat. 

Foto: Salvați școlile din Transnistria

La începutul fiecărui an școlar, dar și la încheierea acestora, administrațiile școlilor cu predare în limba latină din stânga Nistrului sunt avertizate să renunțe la simbolurile Statului RM în timpul festivităților de deschidere a anului școlar, să nu intoneze imnul de stat și să nu arboreze drapelul țării.

Situația este diferită însă în liceul „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol, care își are acum sediul la Doroțcaia, după ce în 2002 a fost evacuat pentru că administraţia separatistă a obligat şcoala să predea cu alfabet chirilic. De atunci, elevii din mai multe sate, cum ar fi Butor şi Taşlîc, fac zilnic naveta la Dotoțcaia pentru a învăța în grafia latină.

„La noi totul a fost bine. Numărul de copii a crescut. Avem cu cel puțin 20 de copii mai mult decât atunci când am finisat anul, așa că mergem mai departe”, ne-a comunicat directoarea liceului, Eleonora Cercavschi.

La careul de început de an școlar de la liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol în acest an a participat și avocatul poporului, Maia Bănărescu. La eveniment a fost intonat imnul de stat, iar elevii au primit în dar simbolul R. Moldova.

Şcolile cu studiere în limba română din stânga Nistrului au fost, în ultimii 27 de ani, o monedă de schimb pentru pretinsele autorităţi de la Tiraspol în procesul de negocieri cu Chişinăul.

În 2004 și 2006, părinți, profesori și elevi din localitățile Râbnița, Tighina (Bender) și Grigoriopol din regiunea transnistreană a R. Moldova s-au plâns la CtEDO pe încălcări ale drepturilor acestora la educaţie, la viaţa privată, precum şi ale dreptului la nediscriminare. Ulterior, în 2012, CtEDO a recunoscut violarea Articolului 2 Protocol 1 – Dreptul le Educaţie în raport cu Federaţia Rusă. În acelaşi timp, Curtea a stabilit că R. Moldova nu se face vinovată de violarea dreptului la educaţie în cauzele date. 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *