Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Doliu în inimile noastre”. Zi…

„Doliu în inimile noastre”. Zi de doliu național în R. Moldova, în semn de comemorare a victimelor incidentului de la Aeroport

Sursa: MAI

Zi de doliu național, astăzi, în R. Moldova în semn de comemorare a victimelor incidentului care a avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău pe data 30 iunie 2023, locotenentul-colonel în rezervă al Serviciului de Protecție și Pază de Stat Igor Ciofu și agentul-șef adjunct al Poliției de Frontieră Serghei Muntean.  

Astfel, în toate localităţile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale R. Moldova de peste hotare, drapelele de stat sunt arborate în bernă. La ora 12:00 se va cinsti memoria victimelor prin păstrarea unui moment de reculegere, potrivit decretului semnat de Maia Sandu.

Autorităţilor publice, întreprinderilor şi organizaţiilor li se recomandă să renunţe la desfăşurarea acţiunilor distractive de masă, iar instituțiilor mass-media să ţină cont de specificul zilei de 4 iulie la editarea publicaţiilor şi la formarea programelor.

„Doliu în inimile noastre. Dumnezeu să îi odihnească”, au transmis reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Tot marți, polițistul de frontieră Serghei Muntean, care și-a pierdut viața în incidentul de la Aeroportul Internațional Chișinău de vineri, 30 iunie, este petrecut pe ultimul drum. Sicriul cu corpul neînsuflețit al polițistului de frontieră a fost adus dimineață la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din capitală, unde colegii acestuia și-au luat rămas bun cu onoruri militare.

Mai târziu, cortegiul funerar a pornit spre satul Volintiri, raionul Ștefan Vodă, unde agentul-șef adjunct al Poliției de Frontieră Serghei Muntean urmează să fie înmormântat.

Vineri, 30 iunie, un incident grav a avut loc în incinta aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia a atacat polițistul de frontieră Serghei Muntean, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior atacatorul a mai împușcat o persoană, angajată în securitatea aeroportuară, Igor Ciofu. Ambele victime au decedat.

Oamenii legii au intervenit imediat la fața locului. Pasagerii au fost evacuați din aeroport, iar zborurile au fost amânate. La aproximativ o oră de la primele împușcături, atacatorul a fost capturat de angajații Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger. Pe acest caz Procuratura de la Chișinău a deschis un dosar penal.

Rustam Ashurov Karimovici, bărbatul care a împușcat mortal cei doi ofițeri de la Aeroport a decedat luni, 3 iulie, a anunțat Poliția. Acesta se afla de vineri seara, 30 iunie, în spital, în stare gravă.

Președinta Maia Sandu a declarat ziua de 4 iulie 2023 zi de doliu național, în semn de comemorare a victimelor incidentului care a avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău pe data 30 iunie 2023. Totodată, șefa statului a semnat și un decret prin care se conferă post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu și lui Serghei Muntean.