Doliu în cultura R. Moldova: a decedat regizoarea Elena Fedcu

Ieri, 11 martie, s-a stins din viață regizoarea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. În anul 2000, i-a fost conferit titlul onorific de „Maestru în artă”, iar în anul 2016 – titlul de „Artist al Poporului”.

„A plecat de lângă noi un om cât Universul – draga noastră regizoare Elena Fedcu! Cinstim cu toții memoria acestei personalități remarcabile, om de mare cultură şi valoare, promotoare neobosită a profesionalismului şi artei adevărate. Atât de specială și de dragă nouă, adio, scumpă și preaiubită – ELENA FEDCU!”, au scris colegii regizoarei.

Elena Fedcu s-a născut la Chișinău, într-o familie cu frumoase tradiții culturale. Tatăl său, Alexandru Fedco, a fost director al Filarmonicii Naționale și al Teatrului Național de Operă și Balet, fondatorul unuia dintre cele mai importante evenimente culturale ale țării – Festivalul Internațional de Muzică ,,Mărțișor”.

Elena Fedcu și-a făcut studiile la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” (actualmente AMTAP), iar studiile postuniversitare la Academia de Arte Teatrale din Moscova, clasa profesorului I. Şaroev, recunoscut regizor de estradă și manifestări publice.

Şi-a început cariera profesională în anul 1975, montând peste 500 de concerte pe cele mai prestigioase scene din Republica Moldova, Rusia, Ungaria, Portugalia, Belarus. Ultima perioadă a activat în calitate de regizor muzical la Filarmonica Națională ,,Serghei Lunchevici” și de conferenţiar universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, catedra ,,Regie, teatru, show și manifestări publice”. A pregătit 7 promoţii de regizori de estradă, a montat evenimente și manifestări cultural-artistice de importanță națională, ultimul fiind spectacolul de inaugurare a Festivalului Internațional de Muzică ,,Mărțișor”, ediția 2018.

Funeraliile Elenei Fedcu vor avea loc marți, 13 martie, ora 10:00 – 12:00, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, după care va fi condusă la Cimitirul Central Armenesc.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *