Doi bărbați din Dondușeni, printre protagoniștii unei premiere medicale pentru Europa de Est

Un spital privat din Brașov a marcat o premieră pentru Europa de Est. Medicii au reuşit să facă patru intervenţii de transplant de rinichi în doar trei zile. Vorbim despre patru bărbaţi care au primit o nouă şansă la viaţă, graţie unei echipe de medici din România, Elveţia şi Belgia. Intervenţiile au fost realizate cu ajutorul unui robot ultra-performant, scrie digi24.ro. Unul dintre cei patru bărbați care a beneficiat de un rinichi este originar din R. Moldova. Acesta a primit un rinichi donat de către cumnatul său. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către Dragoș Galbur, consilier medical la Spitalul Sf. Constantin din Brașov, acolo unde au avut loc intervențiile.

„Pacientul suferea de polichistoză renală, greutatea unui rinichi ajungând până la 2,7 kg. Cumnatul acestuia s-a oferit să-i doneze un rinichi, aceștia fiind compatibili pentru transplant, atât din punct de vedere medical, cât și etic. Intervenția a fost efectuată cu succes, iar la moment pacienții sunt la recuperare. Se simt ambii bine, iar la sfârșitul săptămânii viitoare aceștia vor fi externați. În ultimii ani, la Spitalul Sf. Constantin din Brașov au fost efectuate peste 10 transplanturi renale, toate reușite, unele, ca cele de săptămâna trecută, fiind efectuate cu ajutorul robotului chirurgical DaVinci Si, reprezentând o premieră absolută pentru România și Europa de Est.”, precizează Dragoș Galbur. Ambii protagoniști ai intervenției chirurgicale sunt originari din raionul Dondușeni.

 

Operaţiile – de recoltare, respectiv implantare – au fost un real succes pentru toți cei patru bolnavi care aveau nevoie disperată de un rinichi nou.  „A mers totul bine. Am închis totul repede şi rinichiul şi-a îndeplinit funcţiile imediat. În următoarele zile când se vor recupera pacienţii, şi sperăm să se recupereze foarte bine, ar putea pleca din spital într-o săptămână”, afirmă Karel Decaestecker, medic, citat de digi24.ro.

Intervenţiile au fost făcute cu ajutorul unui robot chirurgical de înaltă performanţă, în premieră atât pentru România, cât şi pentru Europa de Est.  „Cred că este doar un început pentru mai multe transplanturi de genul acesta. Este foarte important pentru acest spital că s-a putut face aşa ceva aici”, spune mediculTherry Berney. Nouă medici din România, Elveţia şi Belgia au lucrat cot la cot pentru a duce la bun sfârşit intervenţiile chirurgicale.

„Anesteziile au decurs normal. Suntem pregătiţi cu echipamente de ultimă generaţie, cu medicamente de ultimă generaţie. Fapt ceea ce face să ne dea foarte mare încredere în noi”, spune Vlad Olteanu – medic anestezist. „Operaţiile au mers bine, toate cele 4. Au fost mici probleme cu un cat de ieri, care a făcut hematom subcutanat, dar care s-a evacuat şi nu există nicio problemă legată de funcţia rinichiului”, afirmă Bogdan Moldovan, medic primar chirurg, şef secţie.

Tehnica de implant a mai adus o noutate: pacientul nu a mai fost tăiat. S-a făcut doar o gaură de aproximativ cinci centimetri pe unde s-a introdus rinichiul. „Profesorul Decaestecker are mare experienţă transplanturile robotice. A fost foarte important. el ştie trucurile pentu ca totul să meargă repede. Doctorul Moldovan a făcut partea de operaţie. Cu o bună colaborare totul a mers bine”, spune Christope Iselin – medic.

Actuala lege a transplantului din România nu permite decontarea de către Casa de Sănătate a intervenţiilor efectuate în centrele private. Costurile au fost suportate de pacienţi şi de fundaţia spitalului. O astfel de operaţie se ridică la aproape 30 de mii de euro, scriu jurnaliștii de la digi24.ro.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *