DOC/ Un deputat cere CC să declare neconstituționale câteva articole privind ocrotirea sănătății străinilor

Deputatul independent Alexandru Oleinic a depus o sesizare al Curtea Constituțională (CC) privind asigurarea de asistență medicală a străinilor, remarcând omisiunea legislativă în ceea ce privește solicitanții de azil.

Acesta solicită ca Înalta Curte să declare neconstituționale art. 26 din Legea ocrotirii sănătății, art. 9 din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală și art. 30 din Legea privind azilul în Republica Moldova „în partea ce ține de omisiunea de a reglementa dreptul solicitanților de azil de a accede la un sistem autonom garantat de stat de protecție financiară a populației în domeniul ocrotirii sănătății”.

În același timp, Oleinic cere Curții ca „până la remedierea deficienței de reglementare constatate și înlăturarea viciului de neconstituționalitate, să dispună aplicarea în privința solicitanților de azil a prevederilor referitoare la străinii cărora li s-a acordat dreptul de ședere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova pentru reîntregirea familiei, pentru studii, pentru activități umanitare sau religioase, cu achitarea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală similar cetățenilor Republicii Moldova care achită prima de asigurare stabilită în sumă fixă”.

Autorul motivează că omisiunea de reglementare a dreptului solicitanților de azil de a beneficia de sistemul de asigurare medicală în aceleași condiții ca și ceilalți cetățeni naționali sau străini le complică „în mod substanțial” viața de zi cu zi și duce la nesiguranța accesului la îngrijire medicală, constituind o încălcare a drepturilor fundamentale ale unei întregi categorii de persoane.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *