Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Un deputat cere CC…

DOC Un deputat cere CC să declare neconstituționale câteva articole privind ocrotirea sănătății străinilor

Sursă foto: tvrmoldova.md

Deputatul independent Alexandru Oleinic a depus o sesizare al Curtea Constituțională (CC) privind asigurarea de asistență medicală a străinilor, remarcând omisiunea legislativă în ceea ce privește solicitanții de azil.

Acesta solicită ca Înalta Curte să declare neconstituționale art. 26 din Legea ocrotirii sănătății, art. 9 din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală și art. 30 din Legea privind azilul în Republica Moldova „în partea ce ține de omisiunea de a reglementa dreptul solicitanților de azil de a accede la un sistem autonom garantat de stat de protecție financiară a populației în domeniul ocrotirii sănătății”.

În același timp, Oleinic cere Curții ca „până la remedierea deficienței de reglementare constatate și înlăturarea viciului de neconstituționalitate, să dispună aplicarea în privința solicitanților de azil a prevederilor referitoare la străinii cărora li s-a acordat dreptul de ședere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova pentru reîntregirea familiei, pentru studii, pentru activități umanitare sau religioase, cu achitarea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală similar cetățenilor Republicii Moldova care achită prima de asigurare stabilită în sumă fixă”.

Autorul motivează că omisiunea de reglementare a dreptului solicitanților de azil de a beneficia de sistemul de asigurare medicală în aceleași condiții ca și ceilalți cetățeni naționali sau străini le complică „în mod substanțial” viața de zi cu zi și duce la nesiguranța accesului la îngrijire medicală, constituind o încălcare a drepturilor fundamentale ale unei întregi categorii de persoane.