Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ R. Moldova ar urma…

DOC R. Moldova ar urma să achite în 2024 peste 56 de milioane de lei organizațiilor străine. Peste 9,5 milioane – către Consiliul Europei

R. Moldova urmează să achite din bugetul de stat pentru 2024 cotizații în mărime de circa 56 de milioane de lei organismelor internaționale și regionale. Potrivit unei hotărâri care urmează să fie adoptată de Guvern, țara noastră urmează să achite cote de membru față de 58 de organizații.

Circa 8,2 milioane de lei vor fi alocate organizațiilor parlamentare, iar 48 de milioane de lei organizațiilor internaționale. În acest an, R. Moldova nu va plăti cotizații organizațiilor din cadrul CSI, pentru că a renunțat să fie membră acestora.

Cele mai mari cotizații R. Moldova le va achita Consiliului Europei – circa 9,5 milioane de lei, Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare – 4,6 milioane și Organizației Națiunilor Unite (ONU) – 3,8 milioane de lei.

Țara noastră este membră și a Uniunii Europene de Radio și Televiziune, care este cea mai importantă alianță din lume a entităților mass-media de servicii publice. Alianța este cunoscută pentru organizarea Concursului Muzical Eurovision, la care R. Moldova participă din 2005. Astfel, cotizația de membru pentru această organizație se ridică la 1,4 milioane de lei.

Conform noitei informative a proiectului, onorarea angajamentelor financiare identificate prin
cotizații de membru ale R. Moldova în cadrul organizațiilor internaționale va consolida relațiile de parteneriat existente și noi între statele membre în cadrul organizațiilor internaționale și va avea un impact pozitiv asupra impulsionării relațiilor externe în diverse domenii, precum și promovarea imaginii țării, în calitate de partener credibil, inclusiv fortificarea politicilor prioritare ale R. Moldova pe arena internațională.

underline;”>Ziarul de Gardă