Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Protopopul Maxim Melinti și…

DOC Protopopul Maxim Melinti și alți cinci preoți, „opriți de a oficia cele sfinte”. Motivul – aderarea lor la Mitropolia Basarabiei

Sursa foto: Colaj ZdG

Șase preoți din Eparhia Chișinăului, printre care Maxim Melinti, paroh al bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Ghidighici, au fost eliberați din funcție și „opriți de a oficia cele sfinte”, după aderarea lor la Mitropolia Basarabiei.

Preotul Maxim Melinti este cunoscut şi apreciat de societate datorită viziunilor sale moderne faţă de religie, valori morale şi biserica ortodoxă. Preotul a organizat mai multe acţiuni de caritate pentru nevoiaşi. În decembrie 2017, părintele Maxim Melinti a fost premiat la Gala Premiilor ONU din R. Moldova –  „pentru abordare incluzivă și răsturnarea stereotipurilor în slujirea cotidiană”. Tot în anul 2017, preotul Maxim Melinti a lansat cartea 20 de sfaturi pentru femeile creştine”.

Mitropolia Chișinăului si a Întregii Moldove îi acuză pe cei șase preoți de „părăsirea samavolnică și lipsită de temei a Eparhiei Chișinăului din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova”.

„În urma părăsirii samavolnice și lipsite de temei canonic a Eparhiei Chișinăului din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, împreună cu nesupunerea față de autoritățile bisericești ierarhic-superioare și încălcarea jurământului depus la hirotonie, Direcția mitropolitană anunță deciziile ferm luate cu privire la cei implicați. Aceste măsuri au fost adoptate în scopul menținerii disciplinei și respectării canoanelor bisericești.

Clerici eliberați din funcție și opriți de a oficia cele sfinte:

  1. Protopopul mitrofor Petru Storoja, paroh al bisericii „Sf. Irh. Nicolae” din municipiul Chișinău, începând cu data de 5 decembrie 2023,
  2. Preot Radu Storoja, cleric al bisericii „Sf. Irh. Nicolae” din municipiul Chișinău, începând cu data de 5 decembrie 2023,
  3. Protopopul Eugen Maznic, cleric al bisericii „Sf. Irh. Nicolae” din municipiul Chișinău, începând cu data de 5 decembrie 2023,
  4. Protodiacon Marcel Rotari, cleric al bisericii „Sf. Irh. Nicolae” din municipiul Chișinău, începând cu data de 5 decembrie 2023,
  5. Protopopul mitrofor Maxim Melinti, paroh al bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Ghidighici, municipiul Chișinău, începând cu data de 11 decembrie 2023,
  6. Preot Vasile Manica, cleric al bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Ghidighici, municipiul Chișinău, începând cu data de 11 decembrie 2023”, se spune în comunicat.

O decizie definitivă cu privire la „acțiunile anticanonice întreprinse de acești clerici va fi adoptată de către Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova”, menționează Mitropolia Chișinăului si a Întregii Moldove.

La slujba de duminică, 10 decembrie, preotul Maxim Melinti a anunțat că Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din Ghidighici, municipiul Chișinău, a trecut la Mitropolia Basarabiei. Preotul a subliniat că aderarea „nu este un moft personal, nu este un act politic, economic sau social”.

Melinti afirmă că aderarea la Mitropolia Basarabiei este o urmare a solicitărilor venite din partea enoriașilor.

Menționez că aderarea noastră nu este un moft personal, nu este un act politic, economic sau social. Aderarea de-a lungul ultimilor ani a fost solicitată de către creștinii și enoriașii satului Ghidighici, care și-au exprimat, în acești ani, o dorință fermă de a reveni la Biserica-mamă, de a reveni la origini culturale, spirituale și la origini și rădăcini istorice. Este, întâi de toate, un act de recunoștință în fața înaintașilor noștri”, a menționat preotul în cadrul slujbei.

Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din Ghidighici este a doua parohie din municipiul Chișinău care trece, în ultimul timp, la Mitropolia Basarabiei, după ce biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a făcut acest pas la slujba de duminica trecută, tot în fața enoriașilor.