Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (doc) „Oamenii președintelui” au preluat…

(doc) „Oamenii președintelui” au preluat compania care gestionează ok.ru și mail.ru în R. Moldova

Vadim Ciubară, omul din spatele companiei „Media Invest Service” care gestionează posturile Accent TV și Primul în Moldova, ambele filiate Partidului Socialiștilor, a preluat în luna noiembrie 2019, compania de publicitate „Media Contact” SRL, care asigură amplasarea publicității pe unele dintre cele mai populare site-uri din R. Moldova: Mail.ru, Odnoklassniki.ru, My World, Noi.md și Unimedia.md.

„Media Contact”, fondată în 2008, este reprezentantul regional al „Mail.Ru Group” în Moldova. „Noi oferim servicii de plasare a publicității pe cele mai populare site-uri din Moldova: Mail.ru, Odnoklassniki.ru, Мой Мир, VK, Noi.md, Unimedia”, se menționează pe site-ul casei de publicitate Media Contact, preluată recent de firma lui Ciubară.

În vârstă de 39 de ani, Ciubară a fost unul dintre cei câțiva apropiați care l-au însoțit, în 2017, pe Igor Dodon pe muntele Athos. Este originar din Bălți, acolo unde locuiește mama sa, numele căreia apărea în anii 2000 în presa din România pentru o tranzacție care viza o tranzacție din Iași. ZdG a constatat că Vadim Ciubară și soția sa, Natalia, sunt finii de cununie ai lui Lilian și Diana Filipov, care sunt finii cuplului Galina și Igor Dodon.

Din 2015, „Media Invest Service” a fost reprezentată în R. Moldova de către Vadim Filipov, membru CEC desemnat de PSRM, reprezentant al altor companii afiliate socialiștilor. Filipov a deținut procură generală și putea lua orice decizie în locul proprietarului, aflat la Moscova.

Perioada în care Ciubară a preluat compania „Media Contact” a coincis cu perioada în care Guvernul Chicu a propus ca giganții IT să achite TVA. Modificările la politica bugetar fiscală și vamală au fost votate în lectura a doua de către Parlament, astfel încât, companiile internaționale care prestează anumite servicii pentru persoanele fizice din R. Moldova, ca Facebook sau Google, vor fi obligate să se înregistreze pe teritoriul țării R. Moldova și să achite suma TVA aferentă acestor servicii. Ministerul Finanțelor susține că astfel încearcă să asigure concurența loială dintre prestatorii de servicii electronice naționali și internaționali, și că estimează că în urma acestei măsuri va obține aproximativ 100 de milioane de lei la buget.

Mai multe detalii despre relațiile dintre Vadim Ciubară și familia președintelui Igor Dodon, citiți în investigația: (Video) Toți oamenii președintelui