Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ O companie afiliată fugarului…

DOC O companie afiliată fugarului Vladimir Plahotniuc a intrat în insolvabilitate după o cerere depusă de o altă companie controlată de fostul lider PDM: „Are carențe de ordin financiar”

Plahotniuc a plecat din țară după ce PDM a plecat de la guvernare

Compania „GMG Production”, afiliată oligarhului Vladimir Plahotniuc, a intrat în insolvabilitate. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Central, au admis o cerere care prevede acest lucru înaintată de „Finpar Invest” SRL, una dintre cele mai vechi companii controlate prin intermediari de Plahotniuc.

Hotărârea Judecătoriei Chișinău a fost pronunțată pe 3 aprilie 2023 de magistratul Vitalie Stratan. În document se menționează faptul că „GMG Production” S.R.L. a înregistrat datorii față de Î.C.S. „Finpar Invest” S.R.L. în sumă de 28 011 555 de lei, iar în „conturile bancare ale debitorului nu sunt mijloace financiare/bunuri disponibile pentru achitarea cu potențialii creditori”. Astfel, instanța a constatat că „GMG Production” SRL are carențe de ordin financiar.

Serviciul Fiscal de Stat a informat că „GMG Production” S.R.L. faţă de bugetul public naţional are datorii în sumă de 1 197 265 de lei, subliniază magistrații.

„Se ridică dreptul domnului Sergiu Latiș de a administra „GMG Production” S.R.L. (…). Se desemnează în calitate de administrator al insolvabilității întreprinderii „GMG Production” S.R.L., administratorul autorizat Gîndea Anatolie, deținătorul Autorizației nr. 9 din 14 ianuarie 2015, eliberată de Ministerul Justiției al R. Moldova.

(…) Se obligă debitorul în cel mult 5 zile lucrătoare să transmită administratorului insolvabilității gestiunea patrimoniului său, actele de constituire ale societății cu toate procesele-verbale ale adunărilor generale ale asociaților, certificatul înregistrării de stat a întreprinderii, documentele ce confirmă drepturile societății asupra bunurilor, registrele societății, actele de audit și ale Serviciului Fiscal de Stat, documentele interne, ștampila, documentele contabile ale debitorului, lista creditorilor și debitorilor societății”, arată hotărârea emisă de instanța de judecată.

„GMG Production” S.R.L. a fost înregistrată pe 25 august 2017. În prezent, Anatolie Gîndea și Sergiu Latiș figurează ca administratori. „Finpar Invest” SRL, al cărui administrator este Mihail Pocnea, a fost înregistrată pe 23 februarie 1993.

Vladimir Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care îl conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019. În luna martie 2020, Ambasada SUA la Chișinău a confirmat că Plahotniuc se află pe teritoriul SUA.

În mai 2022, Ziarul de Gardă a publicat o anchetă în care se menționa că oligarhul și fostul politician Vladimir Plahotniuc este proprietarul a doar două posturi de televiziune: PRIME și Publika TV, prin intermediul companiei „General Media Group Corp”. Sediul televiziunilor și adresa juridică a companiei se află pe str. Ghioceilor 1, pe teritoriul Centrului Expozițional “Moldexpo” din Chișinău.

Totodată, șase posturi TV și două de radio își au sediul la aceeași adresă. Tot aici erau și TV 5 și Maestro FM, care și-au schimbat între timp adresa și proprietarul. La aceeași adresă își au sediul și alte două posturi TV, Canal 2 și Canal 3, deținute de compania „Telestar Media” SRL, al cărei fondator și administrator oficial este Lilian Buștiuc. Toate cele patru televiziuni transmit deseori aceleași știri, produse de compania „GMG Production”, o altă companie afiliată lui Vladimir Plahotniuc.