Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Nesterovschi, reținut în dosarul…

DOC Nesterovschi, reținut în dosarul finanțării ilegale a partidelor politice, sub lupa ANI. Deputatul transfug este suspectat că nu ar fi declarat corespunzător două apartamente și un automobil

Sursa foto: IPN

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a dispus inițierea controlului cu privire la respectarea regimului juridic al declarării averilor și a intereselor personale în privința deputatului transfug Alexandr Nesterovschi, reținut în dosarul finanțării ilegale a partidelor politice.

Verificarea a fost dispusă în baza unei sesizări a Centrului Național Anticorupție (CNA) în care se menționează faptul că Nesterovschi nu și-a declarat corespunzător averea, în special, două apartamente și un automobil.

„(…) Astfel, analizând informațiile din sesizare, datele generate de către sistemele informaționale, cât și cele publice, coroborându-le cu normele de drept material enunțate supra, în raport cu cazul sesizat, se constată bănuiala rezonabilă de încălcare a regimului juridic al declarării averilor și intereselor personale din partea domnului Nesterovschi Alexandr (…)”, se spune în procesul-verbal de inițiere a controlului.

Conform declarației de avere și interese personale a deputatului transfug, în 2022 a ridicat 194 034 de lei de la Parlamentul R. Moldova, dar și indemnizații sau compensații în valoare de 199 000 de lei.

Tot în actul său de avere, Nesterovschi indică un apartament de 78,1 metri pătrați care ar valora 430 000 de lei, un apartament de 44,40 metri pătrați care ar valora 400 000 de lei (obținut în 2022, printr-un contract de donație, n.red.).

Familia Nesterovschi deține un autoturism de model Ford cu o valoare de viață de circa 200 000 de lei.

Pe 23 septembrie 2023, Irina Lozovan a fost plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar Alexandr Nesterovschi a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile în dosarul ce vizează finanțarea ilegală a partidelor politice.

Joi, 21 septembrie, Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității parlamentare a deputaților Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi în vederea reținerii, arestării, perchiziționării și trimiterii în judecată a unor cauze penale. Proiectele de hotărâre care prevăd acest lucru au fost votate, după ce Parlamentul a recepționat cinci cereri de ridicare a imunității deputatului semnate de procurorul general interimar, Ion Munteanu. 

Conform Parlamentului, două dintre cererile recepționate se referă la încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea reținerii, arestării, percheziționării și trimiterii în judecată a două cauze penale în privința deputatei Irina Lozovan, pe faptul săvârșirii mai multor acțiuni prevăzute în Codul Penal: acceptare cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui „grup criminal organizat”; spălarea banilor săvârșită de un „grup criminal organizat” în proporții deosebit de mari.