Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Decis de Guvern. Două…

DOC Decis de Guvern. Două spitale din Chișinău vor fuziona. Nemerenco: „Personalul se va regăsi în noua structură”

Sursa: Ministerul Sănătății al Republicii Moldova/Facebook

Instituția medico-sanitară publică Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” va fi reorganizată prin fuziunea Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile. Un proiect care prevede acest lucru a fost aprobat miercuri, 27 decembrie, în ședința Guvernului.

Documentul, care va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2024, prevede instituirea în termen de 15 zile a comisiei de transmitere precum și asigurarea, în termen de 30 de zile, a transmiterii bunurilor, în conformitate cu procedurile stabilite de Regulamentul cu privire la modul de transmitere a bunurilor proprietate publică.

„(…) Stabilirea sarcinii Ministerului Sănătății de a aproba organigrama, statele de personal și Regulamentul de organizare și funcționare a instituției medico-sanitare publice în cauză; transferul și disponibilizarea personalului din instituții ca urmare a reorganizării, în cazul imposibilității transferului acestuia, în conformitate cu legislația muncii din contul și în limitele mijloacelor financiare ale instituției absorbante (…)”, se spune în proiectul de hotărâre.

Potrivit autorilor proiectului de lege, în urma reorganizării instituțiilor medicale, se vor înregistra economii la capitolul cheltuieli administrative și anume ce țin de remunerarea muncii a personalului de conducere (director, vicedirectori) și a personalului administrativ (contabil șef, seful serviciului economic, etc.) de aproximativ 1500,0 mii lei.

„(…) Nu mă voi axa aici pe o notă negativă ca să prezint toate datele și cifrele care vin să spună despre ineficiența gestionării la nivel de administrație a acestor instituții. Aș vrea să subliniez partea pozitivă, pentru că investițiile și restructurările necesare sunt esențiale, având în vedere experiența pandemică prin care am trecut și țara nu-și poate permite să dispună în continuare de un spital de boli infecțioase la nivel republican care să nu aibă secție de terapie intensivă. În perioada pandemică, toți pacienții au fost transferați către alte spitale (…). Vreau să asigur încă o dată, nu mai știu a câta oară, personalul angajat se va regăsit absolut tot în noua structură a instituției noi create (…)”, a subliniat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în timpul ședinței.

Pe 12 decembrie 2023, câțiva angajați ai Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și ai Catedrelor de boli infecțioase ale USMF „Nicolae Testemițanu” au declarat în cadrul unei conferințe de presă că „o absorbție a două spitale publice este de neînțeles” și că „argumentele invocate în nota informativă la proiectul normativ nu sunt plauzibile pentru a justifica adoptarea acestuia”. Tot atunci, medicii de la spitalul „Toma Ciorbă” au organizat un marș în perimetrul Guvernului, cerând autorităților să renunțe la reorganizarea instituției medicale. „Jos mâinile de pe Spitalul „Toma Ciorbă””! și „Protejați monumentele arhitecturale!” sunt câteva dintre mesajele inscripționate pe mai multe pancarte ale manifestanților.

Au urmat și alte proteste ale reprezentanților instituțiilor medicale.

Autoritățile din sănătate au spus că „nu se închide niciun spital”. Potrivit lor, instituțiile medicale se „comasează sub un management comun, deoarece au același specific – maladii contagioase, ambele sunt terțiare și activează cu o capacitate joasă din punct de vedere economico-financiar”.