Principală  —  IMPORTANTE   —   Medicii de la Spitalul „Toma…

Medicii de la Spitalul „Toma Ciorbă” au protestat din nou împotriva fuziunii cu Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile

Sursa: Captură foto rlive

Mai mulți angajați ai Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” au protestat marți, 19 decembrie, împotriva fuziunii cu Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile. Manifestația a avut loc în perimetrul Guvernului.

Protestatarii au ținut în mâini mai multe pancarte cu mesaje: „Medicii merită mai mult!”, „Jos mâinile de pe Spitalul „Toma Ciorbă” și „Astăzi ne închid pe noi, mâine vă închid pe voi”.

La manifestație au participat câțiva reprezentanți ai partidelor de opoziție, dar și fosta bașcană a Autonomiei Găgăuze Irina Vlah.

„Manifestația noastră este apolitică. Nu suntem ghidați de careva partide politice și revendicările noastre sunt pentru decizii clare în orice proiect care este înaintat de către Ministerul Sănătății. Dorim un dialog cu comunitatea medicală (…)”, a declarat o reprezentantă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.

Marți, 12 decembrie, câțiva angajați ai Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și ai Catedrelor de boli infecțioase ale USMF „Nicolae Testemițanu” au declarat în cadrul unei conferințe de presă că „o absorbție a două spitale publice este de neînțeles” și că „argumentele invocate în nota informativă la proiectul normativ nu sunt plauzibile pentru a justifica adoptarea acestuia”. Tot atunci, medicii de la spitalul „Toma Ciorbă” au organizat un marș în perimetrul Guvernului, cerând autorităților să renunțe la reorganizarea instituției medicale. „Jos mâinile de pe Spitalul „Toma Ciorbă””! și „Protejați monumentele arhitecturale!” sunt câteva dintre mesajele inscripționate pe mai multe pancarte ale manifestanților.

De cealaltă parte, reprezentanții MS au spus că „nu se închide niciun spital”. Potrivit lor, instituțiile medicale se „comasează sub un management comun, deoarece au același specific – maladii contagioase, ambele sunt terțiare și activează cu o capacitate joasă din punct de vedere economico-financiar”.

„(…) Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile lucrează cu o capacitate de 40% din fondul activ de paturi. Ministerul Sănătății va eficientiza utilizarea resurselor financiare și va investi în calitate. Aceste resurse sunt banii cetățenilor și ministerul are obligația de a-i utiliza eficient și a oferi pacientului calitate. Atât timp cât pe medici nu îi paște niciun pericol de disponibilizare, nu înțelegem această agresivitate”, a declarat pentru Ziarul de Gardă Corina Gamurari, consultantă principală în cadrul serviciului informare și comunicare cu mass-media.

Instituția medico-sanitară publică Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” ar urma să fie reorganizată prin fuziunea (absorbţia) instituției medico-sanitare publice Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru, elaborat de Ministerul Sănătății (MS), a fost supus consultărilor publice. Totodată, conform proiectului, ar urma să se modifice denumirea Centrului Republican de Reabilitare pentru Copii în Instituția medico-sanitară publică Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii.