DOC/ Averea declarată pentru anul 2020 de către directorii ANRE. Directorul general al instituției a ridicat un salariu de peste un milion de lei – Ziarul de Gardă
 • DOC/ Averea declarată pentru anul 2020 de către directorii ANRE. Directorul general al instituției a ridicat un salariu de peste un milion de lei

  DOC/ Averea declarată pentru anul 2020 de către directorii ANRE. Directorul general al instituției a ridicat un salariu de peste un milion de lei
  18 aprilie 2021 | 11:44

  Agenţia Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) este condusă de un Consiliu de administrație format din cinci directori. Membrii Consiliului de administrație al ANRE sunt numiți prin hotărâre de Parlament pentru un mandat de șase ani. Pentru anul 2020, potrivit declarațiilor de avere, directorii ANRE au ridicat un salariu de peste, dar și până la, un milion de lei. Totodată, unii dintre ei sunt proprietari a mai multor terenuri, spații comerciale, apartamente, mașini de lux, dar și case de locuit.

  Veaceslav Untila

  Potrivit declarației de avere și interese personale, Veaceslav Untila a încasat un salariu de peste 1 milion de lei în anul 2020, echivalentul a peste 83 de mii de lei pe lună din funcția de director general al ANRE. Pe parcursul anului 2020, acesta a mai primit o pensie de peste 131 de mii de lei de la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS).

  Familia Untila deține în proprietate o casă de locuit, două garaje și două apartamente, unul dobândit în 1999 și altul în 2011. Aceștia mai au în posesie și două autoturisme Toyota, dobândite în 2010 și 2012.

  În 2020, familia Untila a mai declarat că a intrat în posesia a 2/3 parte dintr-o casă de locuit ca donație, ce valorează peste 398 de mii de lei.

  Totodată, familia directorului general al ANRE deține trei conturi bancare unde sunt depozitați peste 852 de mii de lei.

  ZdG a scris în septembrie 2016 că Veaceslav Untilă, președintele Curții de Conturi, locuia într-un imobil de lux, pe care nu-l indica în declarațiile sale cu privire la venituri și proprietate. 

  Veaceslav Untila a fost numit în funcția de director general al ANRE la 7 februarie 2019, după ce timp de doi ani a ocupat fotoliul de președinte al Curții de Conturi. Anterior Untila a activat și în funcția de deputat din partea Partidului Liberal și vicepreședinte al partidului.

  Untila a cochetat cu funcțiile publice încă de la începutul anilor ’90, activând în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), fiind, inclusiv, viceministru, în anii 1998-2000. În 2001, s-a implicat în politică, activând și conducând mai multe formațiuni. În 2011, Mișcarea „Acțiunea Europeană”, al cărui președinte era, a luat decizia de a fuziona cu PL, iar în schimb, Untila a primit postul de vicepreședinte al partidului. După o scurtă perioadă în care s-a aflat la șefia Inspectoratului Ecologic de Stat, acesta a devenit deputat PL, în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2014.


  Octavian Calmîc

  În declarația de avere și interese personale, Octavian Calmîc menționează că a ridicat un salariu de peste 937 de mii de lei din funcția de director al ANRE pe parcursul anului 2020, echivalentul a peste 78 de mii de lei pe lună, dar și peste 182 de mii de lei din dobânzi bancare.

  În declarația de avere este indicat și un teren intravilan, dobândit în 2016, care valorează peste 26 de mii de lei.

  Totodată, familia directorului ANRE deține două apartamente obținute în 1998 și 1999 și o casă de locuit, obținută în 2016 și care valorează peste 26 de mii lei.

  Potrivit declarației de avere și interese personale, depuse la 30 martie curent, familia Calmîc indică o vilă, dobândită în 2020, în urma unui contract de vânzare-cumpărare, care valorează 195 de mii de lei. Calmîc mai are în posesia sa un automobil Toyota RAV4, fabricată în 2017, cumpărată în 2019 cu 18 mii de lei, dar și un autoturism Porsche, fabricat în 2015, dobândit în 2018, care valorează 40 de mii de dolari.

  Totodată, familia directorului ANRE deține șapte conturi bancare unde sunt depozitați peste 3,8 milioane de lei și 60 de mii de euro.

  Anterior, Octavian Calmîc a ocupat funcţia de consilier al prim-ministrului Pavel Filip în domeniul economic. Acesta a fost ministru al economiei şi infrastructurii în Guvernul Filip.


  Eugen Carpov

  Un salariu de peste 907 mii de lei din funcția de director al ANRE a obținut Eugen Carpov. În fiecare lună, acesta primit peste 75 de mii de lei. Potrivit declarației de avere și interese personale, Carpov a mai obținut peste 21 de mii de lei din dobânzi bancare.

  Totodată, acesta a obținut un venit de peste 167 de mii de lei din darea în locațiune a apartamentului.

  În declarație mai este indicat că familia Carpov dețin un teren extravilan și două terenuri intravilane, dobândite în anul 2009 ce valorează peste 207 mii de lei.

  Totodată, familia Carpov mai dețin trei apartamente: un apartament de 35,8 metri pătrați, obținut în anul 2008, în valoare de peste 255 661 lei, un apartament la fel de 35,8 metri pătrați, dobândit la fel în anul 2018, în valoare de 255 661 lei și un apartament obținut în 2011, cu o suprafață de 36,2 metri pătrați, în valoare de 236 460 lei.

  În declarație sunt indicate și două case de locuit, ambele obținute în 2014. De asemenea, familia Carpov deține un autoturism Audi Q7, fabricat în 2013, dobândit în 2015, în valoare de 400 de mii de lei.

  Eugen Carpov deține șase conturi bancare unde sunt depozitați 12 700 de euro și peste 354 de mii de lei.

  Eugen Carpov a ocupat funcţia de deputat în Parlamentul R. Moldova de pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova. În februarie 2015 a părăsit fracţiunea. În 2015 a fost numit prim-vicepreședinte al Partidul Popular European din Moldova. În 2018 a fost ales președinte al Grupului Parlamentar Popular European.


  Ștefan Creangă

  Ștefan Creangă a obținut un salariu de 1,19 milioane de lei din funcția de director al ANRE, aproximativ 95 de mii de lei lunar.

  În declarația de avere și interese personale depusă pentru anul 2020 mai sunt trecute și veniturile soției, care sunt de peste 800 de mii de lei.

  Familia Creangă are în posesia sa un teren intravilan și 10 terenuri extravilane ce valorează 430 de mii de lei.

  Ștefan Creangă indică în declarația de avere patru spații comerciale pe care le deține în proprietate. Valoarea unuia dintre acestea este de peste 46 de mii de euro, iar valoarea celorlalte trei costă este de peste 3,4 milioane de lei.

  În declarație se mai regăsesc două case de locuit, obținute în 2016 și 2008, care valorează peste 1,4 milioane de lei. Totodată, Creangă a mai cumpărat în 2019 o motocicletă de model Harley Davidson FXSB pentru care declară că a plătit 20 de mii de dolari, dar și un autoturism Ford Mustang, fabricat în 1968, dobândit în 2020, cu o sumă de 20 mii de dolari.

  Creangă are datorii la mai multe persoane, inclusiv rude, de peste 144 de mii de dolari, pe care se obligă să le achite cel târziu până în 2022. Totodată, acesta mai contractat un credit de 1,8 milioane de lei BC Moldindconbank S.A, care trebuie returnat până în anul 2030.


  Acesta a ocupat anterior funcţia de deputat în Parlamentul R. Moldova, până în ianuarie 2016 fiind membru al fracţiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova. În aprilie 2017, împreună mai mulţi deputaţi neafiliaţi, a constituit Grupul parlamentar Popular European.

  Violina Șpac

  În 2020, Violina Șpac a obținut un salariu de peste 835 de mii de lei din funcția de directoare ANRE, echivalentul a 75 de mii de lei pe lună, dar și 1200 de lei ca retribuire servicii formator de la Institutul Național al Justiției. Totodată, aceasta a primit indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, dar și o indemnizaţie lunară pentru îngrijirea copilului de peste 97 de mii de lei.

  În declarația de avere și interese personale depusă pentru anul 2020, familia Șpac mai declară și un autoturism Opel ce valorează 9000 de lei.

  Totodată, Șpac mai deține și un apartament, cu o suprafață de 59,8 mp ce valorează peste 411 mii de lei.

  Totodată, Șpac deține un cont bancar unde sunt depozitați 453 483 de lei.

  Anterior, Șpac a ocupat din 2012 până 2014 funcția de șef secție juridică al departamentul juridic, ANRE. Din 2014 până în 2020 a ocupat funcția de șefă a departament juridic și protecția consumatorilor, ANRE. În februarie 2020 a fost numită în funcția de director al ANRE.

  În decembrie 2018, toți cei cinci directori ai ANRE și-au dat demisia. Contactat atunci de ZdG, directorul general al ANRE, Tudor Copaci, a declarat că și-a dat demisia din motive personale și nu poate oferi mai multe detalii despre demisia in corpore a membrilor Consiliului de Administrație al ANRE. Întrebat cum explică faptul că toți directorii și-au dat demisia în același timp, Copaci a declara că „așa s-a primit și a coincis”.

  Ulterior, la 7 aprilie 2019, Veaceslav Untila, Ștefan Creangă, Eugen Carpov, Octavian Calmîc au fost numiți în funcția directori al ANRE, cu un an mai târziu a fost numită și Violina Șpac.

  ANRE implementează politica statului privind reglementarea în sectoarele energetice, asigură reglementarea şi monitorizarea funcţionării eficiente a pieţei de energie şi desfăşurarea activităţilor în sectoarele energetice.

  Veaceslav Untilă, directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a fost audiat în plenul Parlamentului în legătură cu ultimele scumpiri la carburanți și produse petroliere.

  În cadrul audierii, deputații din aproape toate fracțiunile parlamentare au criticat activitatea ANRE.

  Untilă a declarat că instituția pe care o administrează nu dispune de competențe și atribuții care ar permite să intervină direct în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere.

  Totodată, directorul ANRE susține că unica soluție este subvenționarea prețurilor din partea statului.

  „ANRE este acreditată cu dreptul de a licenția activitatea din piața produselor petroliere și de a monitoriza respectarea nivelului de rentabilitate prin efectuarea controalelor tematice și verificarea informațiilor prezentate de operatorii licențiați. În conformitate cu cadrul legal, ANRE nu dispune de competențe și atribuții care ar permite instituției să intervină direct în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere care se stabilesc de fiecare operator în parte, în baza principiilor de piață. Dacă ne dorim prețuri mici, atunci unica soluție este subvenționarea prețurilor din partea statului. Alte soluții, teoria economică nu cunoaște”, a mai spus Untilă.

  Din luna martie a anului 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  VIDEO/ Un grup de 22 de medici și paramedici din R. Moldova a plecat în România pentru a oferi suport sistemului medical din România, în lupta cu infecția COVID-19

  Un grup de 22 de medici și paramedici din R. Moldova a plecat luni, 18 octombrie, la Iași pentru a oferi suport sistemului medical din România, în lupta cu infecția COVID-19. Medicii și asistenții moldoveni vor…
  VIDEO/ Un grup de 22 de medici și paramedici din R. Moldova a plecat în România pentru a oferi suport sistemului medical din România, în lupta cu infecția COVID-19

  Nu mai sunt paturi libere, în spitalele municipale, pentru pacienții cu COVID-19: „Paturile de terapie intensivă nu ajung și se eliberează, cu regret, prin decesul pacienților”

  În Capitală, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 este în creștere. Situația din spitale este drastică, iar în secția de terapie intensivă toate paturile activate pentru pacienții infectați cu Covid-19…
  Nu mai sunt paturi libere, în spitalele municipale, pentru pacienții cu COVID-19: „Paturile de terapie intensivă nu ajung și se eliberează, cu regret, prin decesul pacienților”

  România: Dacian Cioloș, așteptat azi în Parlament cu lista de miniștri și programul de guvernare

  Candidatul desemnat la funcția de prim-ministru al României, Dacian Cioloş, va depune azi, 18 octombrie, la Parlament lista cu miniștrii propuși pentru cabinetul său și programul de guvernare. Din echipa lui Da…
  România: Dacian Cioloș, așteptat azi în Parlament cu lista de miniștri și programul de guvernare

  Viceprim-ministrul Andrei Spînu va efectua o vizită în Polonia: „Voi purta discuții privind furnizarea gazului natural în R. Moldova”

  Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunță că în perioada 18-19 octombrie va efectua o vizită de lucru în Polonia. „În cadrul vizitei voi purta discuții pr…
  Viceprim-ministrul Andrei Spînu va efectua o vizită în Polonia: „Voi purta discuții privind furnizarea gazului natural în R. Moldova”