Principală  —  IMPORTANTE   —   Directorul SIS: „Rusia a crescut…

Directorul SIS: „Rusia a crescut numărul de militari care păzesc depozitul de muniții din Transnistria”

Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco, a declarat într-un interviu pentru publicația ucraineană Glavcom că Rusia și-a mărit efectivele de militari ruși care păzesc depozitului de muniții de la Cobasna și care se află ilegal (fără mandat) pe teritoriul Republicii Moldova, transmite G4media.

„În primul rând, vorbim despre regiunea noastră separatistă: vorbim despre Transnistria, vorbim de formațiuni militare ilegale – un grup operativ al trupelor ruse (GOTR), vorbim despre compoziția militară din jurul satul Cobasna. Din câte cunoaștem, protecția acestor depozite este acum întărită și înțelegem că acest factor este unul dintre elemenele-cheie în ceea ce privește utilizarea elementelor destabilizatoare în țara noastră”, a declarat Alexandr Esaulenco.

Rusia menține în regiunea separatistă transnistreană circa 1.500 – 2.000 de soldați împărți în trupe de menținerea a păcii cu mandat legal și Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) care nu au mandat pentru a fi prezente în Republica Moldova și care au misiunea de a păzi depozitele de muniții sovietice de la Cobasna de lânga granița cu Ucraina.

În depozitul de la Cobasna erau depozitate în trecut circa 20.000 de tone de muniții. În prezent, cantitatea de muniții rămasă acolo nu se cunoaște exact,deoarece de circa 20 de ani, nimeni din rândul oficialilor OSCE sau moldoveni nu au mai fost lăsați să viziteze acest obietic militar.

În cadrul aceluiași interviu pentru Glavcom, directorul SIS a mai menționat că între serviciile de securitate din Ucraina și Moldova se face un schimb activ de informații, iar acesta va spori în contextul riscurilor înregistrate în regiune.

La 25 ianuarie, grupul Operațional al Trupelor Ruse (GOTR) din Transnistria a efectuat exerciții de pregătire pentru luptă. Detalii aici

Evenimentul a fost de natură planificată, în el fiind implicate aproximativ 100 de unități de echipament militar, se mai menționează în comunicat.

Anunţul despre exerciţiile GOTR, grupare creată pe rămăşiţele fostei Armate a 14-a sovietice în Transnistria, vine după ce, luni, fostul deputat al Platformei DA Chiril Moţpan a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că, între 24 şi 30 ianuarie, trupele ruse din Transnistria planifică exerciţii militare de amploare în zona oraşului Bender (Tighina).

Anterior, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că Washingtonul ia în considerare posibilitatea unui atac rusesc asupra Ucrainei din Transnistria.

Publicitate
Publicitate