Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Trupele ruse din Transnistria au…

Trupele ruse din Transnistria au desfășurat exerciții de luptă: „S-a acordat atenție sporită exercițiilor de camuflaj, echipare de tragere, poziții și pregătirea echipamentului pentru marș” – Presa rusă

Grupul Operațional al Trupelor Ruse (GOTR) din Transnistria a efectuat exerciții de pregătire pentru luptă. Acest lucru a fost raportat pe 25 ianuarie de Interfax cu referire la serviciul de presă al Districtului Militar de Vest al Federației Ruse, transmite lenta.ru.

„În cadrul instruirii s-au realizat acțiuni cu privire la primirea armelor și echipamentelor, pregătirea echipamentelor pentru părăsirea flotei de vehicule de luptă și deplasarea în zone de concentrare, unde, în cadrul exercițiilor, s-a acordat atenție principală problemelor de camuflaj, echipare de tragere, poziții și pregătirea echipamentului pentru marș”, a declarat serviciului de presă al Districtului Militar de Vest al Rusiei.

Evenimentul a fost de natură planificată, în el fiind implicate aproximativ 100 de unități de echipament militar, se mai menționează în comunicat.

Anunţul despre exerciţiile GOTR, grupare creată pe rămăşiţele fostei Armate a 14-a sovietice în Transnistria, vine după ce, luni, fostul deputat al Platformei DA Chiril Moţpan a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că, între 24 şi 30 ianuarie, trupele ruse din Transnistria planifică exerciţii militare de amploare în zona oraşului Bender (Tighina).

Anterior, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că Washingtonul ia în considerare posibilitatea unui atac rusesc asupra Ucrainei din Transnistria.

În ultimele luni, la Kiev și în Occident au fost făcute declarații despre amenințarea cu o invazie rusă a Ucrainei. Oleksandr Pavlyuk, comandantul Operațiunii Forțelor Comunale ale Ucrainei din Donbas, a spus că acest lucru s-ar putea întâmpla pe 20 februarie, când se încheie Jocurile Olimpice de la Beijing și exercițiile ruso-belaruse „Allied Resolve-2022”.

Moscova neagă orice plan agresiv. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat că, sub masca unei presupuse invazii ruse iminente, Kievul, împreună cu Occidentul, își pregătesc propriile provocări militare.

În regiunea transnistreană staționează aproximativ 1 500 militari ruși în cadrul GOTR, o parte importantă dintre ei sunt locuitori ai regiunii transnistrene care au și cetățenia rusă.