Principală  —  IMPORTANTE   —   Directorul general de la „Poșta…

Directorul general de la „Poșta Moldovei”, acuzat anterior de presiuni asupra unor funcționari, și-a dat demisia

Vitalie Zaharia, directorul de la Întreprinderea de Stat Î.S „Poșta Moldovei”, care anterior a fost acuzat de presiuni asupra unor funcționari pentru a participa activ în campania prezidențială din 2020 alături de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), acuzații pe care le-a calificat drept „false”, a depus cerere de demisie. Despre asta a anunțat Vitalie Zaharia marți, 21 septembrie, printr-un mesaj pe Facebook.

În mesajul postat pe Facebook, Zaharia și-a anunțat demisia din funcție și le-a mulțumit colegilor de la „Poșta Moldovei” pentru efort.

„Am avut marea onoare să mă aflu alături de voi timp de aproape doi ani, administrând una dintre cele mai mari și prospere Întreprinderi de Stat – Poșta Moldovei, timp în care am avut parte de momente unice, frumoase, dar și de multe provocări. Un mandat foarte complex și dificil, acesta fiind marcat de criza provocată de pandemia COVID–19, care a generat un impact asupra activității economico-financiare a întreprinderii. (…) Toate obiectivele trasate au avut nevoie de o ajustare continuă și o adaptare la condițiile situației de urgență, prin desfășurarea unor activități organizatorice speciale, fapt ce a reprezentat una dintre cele mai mari provocări. Obiectivele și proiectele pe care le-am trasat sunt în mare parte încheiate. (…) De aceea dragi colegi, Vă Mulțumesc, pentru dedicația și munca titanică depusă, dar și pentru faptul că mi-ați oferit încredere și m-ați sprijinit în realizarea multor obiective frumoase! (…) Sunt mândru că am făcut parte din echipa Î.S. “Poșta Moldovei”. ”, a scris Vitalie Zaharia pe Facebook.

În ianuarie 2021, Directorul Poștei Moldovei Bălți, Vasile Guțu, a venit cu mai multe acuzații la adresa directorului Poștei Moldovei, Vitalie Zaharia, menționând că înainte de alegerile prezidențiale din 2020, la indicațiile fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, asupra unor funcționari au fost puse presiuni, inclusiv din parte lui Zaharia, pentru a-și părăsi funcțiile.Detalii aici.

Directorul Poștei Moldovei Bălți, Vasile Guțu, a declarat atunci că ar fi fost obligat de Zaharia să participe activ în campania prezidențială alături de PSRM. Tot atunci, Vitalie Zaharia a anunțat că dezminte acuzațiile și le califică drept false, defăimătoare și tendențioase”. Detalii aici.

În 2019 Vitalie Zaharia a fost desemnat în funcția respectivă prin ordinul Agenției Proprietății Publice. Anterior, acesta a fost director al Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor din Moldova (MIEPO).

Centrul de Investigații Jurnalistice a scris anterior că firma „Toplider SRL”, controlată de Vitalie Zaharia, a câștigat, din 2012 și până în 2018, 90 de contracte cu statul, în mărime de circa 42,5 de milioane de lei. În declarațiile de avere și interese personale a lui Vitalie Zaharia pentru 2016–2017, la secțiunea veniturile obținute de subiectul declarării și membrii familiei sale, nu a indicat decât salariul de la MIEPO în mărime de circa 200.000 de lei. El nu a declarat nici mașină și nici casă, ci doar un lot de 12 ari. Fostul funcționar de stat a ascuns în declarația de avere veniturile companiei înregistrată pe numele nevestei sale, Iuliania Zaharia.  

Anterior ZDG a scris că în declarația de avere și interese personale pentru anul 2020, Vitalie Zaharia a indicat că a obținut un salariu de 252 535 de lei de la Poșta Moldovei, mai exact Zaharia a ridicat câte 21 de mii de lei pe lună.

La secțiunea veniturile obținute de subiectul declarării și membrii familiei sale, Zaharia menționează că a obținut devidente în mărime de 182 978 de lei de la firma „Toplider SRL” și tot de aici a primit un salariu de 71 500 de lei.

Zaharia nu a declarat casa în care locuiește, ci doar un lot de 12 ari.