Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Directorul Poștei Moldovei, Vitalie Zaharia,…

Directorul Poștei Moldovei, Vitalie Zaharia, neagă acuzațiile lansate în adresa sa de șeful unei sucursale

După ce directorul sucursalei Centrului Poștal Bălți a venit miercuri, 13 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, cu mai multe acuzații la adresa directorului Poștei Moldovei, Vitalie Zaharia, tot miercuri conducerea Poștei Moldovei a anunțat că dezminte acuzațiile și le califică drept false, defăimătoare și tendențioase”. 

„Conducerea instituției vine cu următoarele precizări: Pe parcursul anului 2020, au fost desfășurate mai multe anchete pe marginea abaterilor privind gestionarea patrimoniului întreprinderii, în care a fost vizat directorul Centrului Poștal Bălți, dl Vasile Guțu. 

Dat fiind faptul că anchetele au constatat încălcări grave și prejudiciabile întreprinderii, Directorul CP Bălți, Vasile Guțu, prin intermediul acestei conferințe de presă și acuzațiilor false aduse, a încercat să sustragă atenția de la abaterile grave săvârșite, care prezumă atragerea la răspunderea disciplinară și materială ce-i revine în acest sens.

Încălcările stabilite vizează efectuarea de către directorul CP Bălți, dl Vasile Guțu, a unor plăți neîntemeiate din contul sucursalei Bălți, acțiuni de înstrăinare ilicită a bunurilor imobile ale Întreprinderii, semnarea de acte juridice în lipsa unor împuterniciri, cu depășirea atribuțiilor de serviciu„, se arată într-o notă informativă a instituției.

De asemenea, conducerea instituției susține că nu ar fi avut loc concedieri în rândul personalului de conducere al sucursalelor întreprinderii și nu ar fi fost desfășurate acțiuni cu caracter politic în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

„În perioada de activitate a directorului general interimar al Î.S. Poșta Moldovei, Vitalie Zaharia, nu au fost majorate statele de personal, ba dimpotrivă – au fost realizate acțiuni de optimizare, astfel încât numărul statelor de personal a fost micșorat. De asemenea, menționăm că nu au avut loc concedieri în rândul personalului de conducere al sucursalelor Întreprinderii, ba din contra – s-a investit în fortificarea și consolidarea actului managerial al sucursalelor.

Cu referire la pierderile întreprinderii, specificăm că sunt recuperabile și au fost rezultatul impactului pandemiei, care a dus la sistarea schimbului de poștă cu toate țările membre UPU, preponderent cu China, colaborare care a fost restabilită începând cu data de 8 ianuarie 2021 și nicidecum din cauza managementului Întreprinderii„, se mai arată în nota informativă a instituției.

Miercuri, 13 ianuarie, Partidul Democrat din Moldova (PDM) a anunțat că mai mulți membri de partid din teritoriu ar fi fost presați să-și părăsească funcțiile la indicațiile fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

Directorul Poștei Moldovei Bălți, Vasile Guțu, susține că presiunile au început să crească, cu cât se apropiau alegerile prezidențiale și că acesta ar fi fost obligat de Zaharia să participe activ în campania prezidențială alături de PSRM.

„N-a trecut mult timp și s-au început întâlnirile directorului interimar al Poștei Moldovei, Vitalie Zaharia, cu directorii centrelor de poștă și fiecare întâlnire se termina cu scrierea cererilor de eliberare. Și eu am fost invitat, și mi s-a prezentat o listă din 15 persoane care trebuiau să scrie cerere și să fie eliberați din funcție. Prerogativa noului director interimar era reforma politică la întreprindere și politizarea acestei întreprinderi de stat (…) Am fost obligați de către domnul Vitalie Zaharia să participăm activ în campania prezidențială, de partea unui candidat. Dumneavoastră cunoașteți foarte bine cine este acel candidat”, a spus Guțu.

În acest sens, PDM a anunțat că va depune o sesizare la Procuratura Generală a R. Moldova.