Principală  —  IMPORTANTE   —   Directorul ANSP susține că R.…

Directorul ANSP susține că R. Moldova ar putea reveni la restricțiile din perioada stării de urgență: În urma relaxării unor măsuri avem primii frizeri și taxatori infectați cu Covid-19

Directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, susține că săptămâna trecută, în R. Moldova au fost înregistrate cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 de la izbucnirea pandemie în R. Moldova. Tot șeful ANSP afirmă că odată cu relaxarea unor restricții, în R. Moldova mai mulți frizeri și taxatori au fost diagnosticați cu noul coronavirus. Declarațiile au fost făcute de către directorul ANSP în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

Potrivit directorului ANSP, Nicolae Furtună, pe parcursul săptămânii trecute, 25 mai – 31 mai, în R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare numărul de îmbolnăviri cu Covid-19, dar și cele mai multe decese. Șeful ANSP afirmă că principalul motiv al numărului mare de infectări este faptul că cetățenii nu respectă măsurile de protecție și siguranță atunci când ies din casă.

„Nu funcționează restricțiile. Vreau ca noțiunea de relaxare să ajungă la cetățeni, să fie înțeleasă corect. Săptămâna trecută am avut o săptămână neagră la propriu și la figurat. A fost o săptămână cu cel mai mare număr de cazuri înregistrate – 1153, cele mai multe cazuri de deces – 45 la număr. Sunt niște parametri epidemiologici care ne impun să reexaminăm deciziile luate”, a declarat Nicolae Furtună în cadrul emisiunii de la TVR Moldova.

Tot el spune că unele restricții au fost ridicate pripit și că odată cu relaxarea acestora, în R. Moldova mai mulți frizeri, taxatori și conducători auto au fost diagnosticați cu noul coronavirus.

„Relaxările au venit prea devreme. Riscul de a ne infecta este foarte mare. În urma relaxării avem frizeri infectați cu Covid-19. Ca rezultat avem deja primii frizeri infectați. Restricțiile făcute până acum nu au fost moftul cuiva, ci au fost o condiționalitate legată de prezența Covid-ului.

Avem deja aviatori infectați. Am relaxat și transportul public. Avem taxatori și conductori infectați. Omul nu a făcut concluzia esențială. Relaxarea înseamnă ieșirea, dar ținând cont că mă paște pericolul de infecție cu Covid-19. Lumea nu a înțeles din păcate asta. Uitați-vă ce se întâmplă în marketuri. Nu mai este ca la început, atunci când se păstra distanța socială și se urmărea aglomerația. Oamenii nu mai poartă mască, oamenii compromit măsurile de siguranță”, mai declară directorul ANSP.

În acest context, directorul ANSP susține că R. Moldova ar putea reveni la restricțiile impuse în perioada stării de urgență, și respectiv la regimul de carantină.

„Am putea reveni la starea de urgență, săptămâna aceasta o să discutăm despre revenire la restricții. Ceea ce anunțați dvs despre redeschiderea pieții, Horeca o să examinăm aceste acțiuni”, a mai adăugat Furtună.

În acest moment, în R. Moldova sunt înregistrate 8 360 de cazuri de infecție cu Covid-19. 4 622 de persoane au fost tratate, iar 305 au decedat.

În perioada 16 martie – 15 mai 2020, în R. Moldva a fost instituită stare de urgență în legătură cu răspândirea epidemiei de Covid-19.

Începând cu 16 mai, autoritățile au permis reluare serviciilor de aranjare și tuns. Astfel că frizeriile din R. Moldova și-au reluat activitatea.