Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii de la ANP despre…

Detalii de la ANP despre activitatea în cadrul instituției a lui Gheorghe Cotorobai, principalul suspect în cazul omorului tinerei de 19 ani

Gheorghe Cotorobai, principalul suspect în cazul omorului tinerei de 19 ani care era însărcinată, Ana-Maria, a activat în cadrul sistemului administrației penitenciare în perioada noiembrie 2020 – iunie 2023. Relațiile de muncă cu acesta au fost încetate în iunie 2023, din cauza unor probleme de sănătate fizică, incompatibile cu serviciul militar. Precizările au fost făcute miercuri, 24 aprilie, de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).

În perioada activității la instituție, în privința sa nu au fost înregistrate proceduri disciplinare și nu au parvenit plângeri din partea deținuților sau a angajaților în privința comportamentului acestuia, susțin reprezentanții ANP într-un comunicat.

„(…) Administrația Națională a Penitenciarelor regretă profund această tragedie și reiterează importanța respectării normelor de conduită morală și sociala, a prevederilor legislației de către toți cetățenii, în special de către angajații sistemului administrației penitenciare.

Totodată, instituția condamnă orice conduită care atentează la valorile morale, la integritatea vieții și sănătății persoanelor”, se spune în comunicatul instituției.

Moartea tragică a tinerei Ana-Maria

Pe 12 aprilie 2024, Inspectoratul de Poliție Orhei a fost sesizat despre dispariția unei tinere de 19 ani, însărcinată în luna a VI-a, care ar fi urcat într-un automobil pe strada 31 august din municipiul Orhei și a plecat într-o direcție necunoscută. Pe caz, pe 15 aprilie 2024 a fost pornită o cauză penală pe faptul răpirii unei persoane.

În rezultatul măsurilor întreprinse de către Procuratura raionului Orhei și membrii grupului de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de poliție Orhei și al Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliție, a fost stabilită identitatea șoferului, în automobilul căruia tânăra de 19 ani a urcat în seara de 12 aprilie 2024, iar la 16 aprilie 2024 acesta a fost reținut. Este vorba despre Gheorghe Cotorobai, fost polițist și ex-angajat al sistemului administrației penitenciare. Ulterior, bărbatul de 45 de ani a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Acesta nu-și recunoaște vina și nu cooperează cu organul de urmărire penală.

Pe 20 aprilie 2024, polițiști din subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției și membri ai societății civile au intensificat căutările fetei de 19 ani dispărute, în special pe teritoriile din extravilanul s. Chițcanii Vechi, raionul Telenești. În rezultatul măsurilor întreprinse, conform Procuraturii Generale, corpul neînsuflețit al tinerei de 19 ani, a fost depistat într-o fâșie forestieră din extravilanul s. Chițcanii Vechi, raionul Telenești, la 21 km distanță de domiciliul persoanei arestate.

Tot pe 20 aprilie 2024, Procuratura raionului Orhei a pornit urmărirea penală pentru omorul intențional al unei femei gravide.

„(…) Procuratura urmează să dispună expertiza biologică a hainelor victimei, a fragmentelor ridicate din automobilul și domiciliul persoanei suspecte, precum și expertiza chimică a solului din locul depistării cadavrului și cea de pe suprafața încălțămintei victimei și a persoanei suspecte. Vor fi audiați în calitate de martori deținătorii de construcții temporare din adiacentul locului depistării cadavrului, inclusiv cu dispunerea altor acțiuni relevante, după caz”, a precizat PG.

Surse ale ZdG au enunțat că a fost stabilită cauza decesului tinerei de 19 ani, însărcinată în 7 luni. Moartea acesteia a survenit din cauza traumei cranio-cerebrale deschise. Tânăra ar fi fost lovită de mai multe ori cu un obiect dur, contondent. Totodată, pe corpul tinerei, au fost depistate semne de tentativă de sufocare și urme de tortură (multiple arsuri de țigară pe mâini). La brațul stâng au fost depistate și înțepături de la seringă. Tânăra ar fi fost supusă și violenței sexuale.