Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Datele cu caracter personal -…

Datele cu caracter personal – scutul folosit de funcționarii publici pentru protecţia demnitarilor cu probleme de integritate

Jurnaliştii primesc tot mai multe răspunsuri la solicitările oficiale în care funcţionarii publici invocă datele cu caracter personal, refuzând astfel să ofere informaţii de interes public.

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a prezentat astăzi, 16 mai, studiul intitulat „Protecția datelor cu caracter personal vs libertatea de exprimare și informare”. Studiul oferă o analiză detaliată a legislației naționale și internaționale cu privire la accesul la informația cu caracter personal, modul de prelucrare a datelor cu caracter personal în raport cu libertatea de exprimare și de informare, oferă explicații referitor la modul de prelucrare a datelor cu caracter personal în scopuri jurnalistice etc.

Nadine Gogu, directoare executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, susține că acest studiu vine după ce sunt tot mai multe cazuri în care funcționarii publici refuză să ofere informație, motivând că ar fi date cu caracter personal.

„Tot mai des, autoritățile oferă răspunsuri foarte generale sau nu răspund la timp. Mai nou, mulți funcționari au refuzat să ofere jurnaliștilor CV-urile unor demnitari, motivând că ar fi date cu caracter personal” a menționat Nadine Gogu.

Avocata Tatiana Puiu susține funcționarii nu trebuie să solicite suplimentar de la jurnalist motivul pentru care solicită informația despre un funcționar public, pentru că scopul unui jurnalist este de a aduna, redacta și prezenta societății informația de interes public. „Actul legislativ care permite sau limitează accesul la informație trebuie îmbunătățit, pentru că are o serie de neclarități”, a subliniat avocata.

„În fiecare an transmitem sute de solicitări pentru a obține de la autorități informație de interes public”, a remarcat jurnalista Anastasia Nani.

Ilie Chirtoacă, consilier juridic de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, susține că nu pot fi depersonalizate datele despre judecători și funcționari publici, pentru că sunt de interes public. „Atunci când funcționarii refuză să ne dea datele solicitate referitor la un demnitar plătit din banii publici, atunci interesul pentru această informație crește”, menționează jurnalistul Vasile Botnaru.

„Mai multe prevederi legale sunt învechite și autoritățile uită că mass-media independentă este un imperativ într-un stat democratic”, opinează Sergiu Bozianu, şef adjunct al Direcţiei evidenţă şi control al Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP). „Dreptul de protecție a datelor cu caracter personal este un drept comun. Nu interpretați protecția datelor cu caracter personal ca o bâtă. Suntem prea puțini ca să reușim să informăm pe funcționarii publici privind oferirea datelor cu caracter personal”, a adăugat Bozianu.

Menționăm că accesul la informația de interes public este principala problemă a jurnalismului de investigație din R. Moldova. În timp ce parlamentarii afirmă că legislația asigură jurnaliștilor toate pârghiile pentru a monitoriza activitatea guvernării, a funcționarilor și a demnitarilor de stat, la modul practic, reporterii sunt nevoiți să scrie sute de solicitări de informație pentru a afla răspunsuri la cele mai simple întrebări sau a afla date care ar trebui să fie disponibile pe paginile web ale instituțiilor de stat.

Citiți mai mult despre limitarea accesului la informație:

(video) Accesul la informație între kilograme de scrisori și grame de răspunsuri

(foto/video) Președintele Parlamentului vis-a-vis de „cușca” în care este ținută presa liberă

Limitarea accesului la DOSARE, o „soluție preliminară”? Ce argumente are Ministerul Justiției și Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal

Ministerul Justiției întâi LIMITEAZĂ accesul la dosare, apoi discută problema datelor cu caracter personal